web analytics
Članci

SJEĆANJE NA DR STANIĆA Kada su 1992. god. gorile kuće Bošnjaka i sam je zapalio svoju, da se kao Srbin, ali najprije kao čovjek – solidariše. (FOTO)

Dr Sekula Stanić, pedijatar, rođen je 7. aprila 1943. u Miljevini kod Foče. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1971. godine. Nakon četiri godine, pridružio se timu Opšte bolnice u Foči, gdje je služio do 1985. kada je preuzeo dužnost direktora sve do decembra 1992. godine.

Tragično je izgubio život 17. decembra 1992. godine. Ubijen je.

“Kada je u maju 1992. godine vidio kako gore kuće njegovih komšija Bošnjaka u Foči, dr Stanić je, ispunjen stidom i očajem, zapalio i svoju kuću. Sjedio je nemoćan, gledajući kako i njegova kuća, zajedno s ostalima, nestaje u plamenu. Bio je to hrabar čin jednog poštovanog građanina Foče. Njegove kolege, doktori Reuf Tafro, Asim Pilav, Fadil Kučuk, svjedoče o njegovoj hrabrosti”, zabilježeno je.

Njegova hrabrost i nesebična pomoć nisu zaboravljene. Posthumno mu je dodijeljena nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost, dok njegove kolege ističu: “On nije bio ubica, već je bio žrtva ubistva.”

Uprkos njegovom herojskom djelovanju, mainstream mediji su malo pisali o njemu i o njegovom neumornom angažmanu u spašavanju života djece kojim je donirao krv.

Neka počiva u miru. S ponosom ćemo se uvijek sjećati velikog čovjeka.