web analytics
Članci

Priča o čuvenoj fotografiji koja osmijehom prkosi fašizmu! Ko je bio Ljubo Čupić? (FOTO)

Čupića su četnici zarobili 1942. godine na Kablenoj glavici kod Nikšića i organizovali javno suđenje.

Strijeljan je na Petrovoj glavici u starom groblju, iza crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine.

Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmijeh, nakon izrečene smrtne presude, ovjekovječen je fotografijom koja je postala simbol otpora i obišla svijet.

Na nikšićkom Trgu je 2018. godine povodom 13. jula, Dana državnosti, svečano otkriven spomenik narodnom heroju.

Ko je bio Ljubo Čupić?

Čupić je rođen 1913. u Argentini u iseljeničkoj porodici iz Crne Gore. Otac Savo Tomeljin Ćupić je bio porijeklom iz sela Zagarač kod Nikšića a majka Stana rođena Burić iz sela Zagrade kod Danilovgrada. Prezime njegove porodice je Ćupić, ali je tokom boravka u inostranstvu zbog nepostojanja glasa ć u jezicima koje su tamo koristili, njihovo prezime promenjeno u Čupić. Savo Tomeljin Ćupić je bio pripadnik političkog pokreta Bjelaši, pristalice bezuslovnog ujedinjenja Srbije i Crne Gore, a zbog svojih aktivnosti usmjerenih protiv crnogorskog kralja Nikole Petrovića bio poznat kao bundžija. Da bi izbjegao kaznu za svoje aktivnosti, 1907. je pobegao sa svojom suprugom i dvoje najstarije djece iz Crne Gore u Argentinu.

Čuvena fotografija na kojoj se Čupić osmjehuje je snimljena 7 ili 8 maja 1942, dok su italijanski vojnici sprovodili u zatvor vezanog Ljuba od sudnice improvizovane u zgradi predratnog niškićkog pozorišta. Prilikom prolaska pored “malog magazina” Ljubo je ugledao svoju majku koja ga je gledala sa prozora kuće Jovana Perkića, osmehnuo joj se a zatim i pozdravio podižući vezane ruke.

Fotografiju je napravio Karlo Ravnič, major italijanske divizije Taurineze poreklom iz Rijeke. Ravnič je film sa fotografijom dao na razvijanje lokalnom fotografu Migu Zoriću koji je film razvio u radnji predratnog nikšićkog fotografa Milića Obrenovića. U ovoj radnji su filmove sa fotografijama razvijali mnogi italijanski oficiri, uz zabranu dodatnog umnožavanja izrečenu osoblju fotografske radnje. Uprkos zabrani, Zorić je sačuvao brojne fotografije uključujući i Čupićevu fotografiju sa osmijehom. Posle rata, a kratko vrijeme prije svoje smrti, predao Maksimu Vujačiću koji je fotografiju predao nikšićkom SUBNORu koji je organizovao da fotografija bude objavljena.

Od desetoro sinova i kćeri Sava i Stane Ćupić, njih šest je bilo nosilac partizanske spomenice. I Ljubov najmlađi brat Martin je bio komunista, kao i braća Momčilo i Ratko koji su bili jedni od organizatora i vođa pokreta otpora u Istočnoj Srbiji.

vijesti.me