web analytics
Članci

Postoji 12 država sa po DVA glavna grada! Jedna čak i sa TRI. Evo koje su… (SPISAK)

Verovali ili ne, na svetu postoji čak dvanaest država koje imaju više od jednog glavnog grada. Većina tih država podelilo je upravna, zakonodavna i sudska sedišta između dva ili više gradova, zavisno od volji diktatora, nemogućnosti dogovora, ili jednostavno – funkcionalnosti. Znamo da znate barem za tri, ali njih ipak ima više

Benin
Porto-Novo je glavni grad ove države, ali Kotonu je sedište vlade.

Bolivija
Administrativno sedište Bolivije je La Paz, dok su sudska i zakonodavna sedišta u Sukreu.

Obala slonovače
Još 1983. godine, predsednik Feliks Hugouet-Boinji preselio je glavni grad države iz Abidžana u njegov rodni grad Jamusokro. Jamusokro postao glavni grad, dok su druge institucije ostale u Abidžanu.

Izrael
Davne 1950. godine Izrael je proglasio Jerusalim za glavni grad, ali većina država svoje je ambasade i dalje ostavila u Tel Avivu.

Malezija
Ova je država preselila sve administrativne funkcije iz Kuala Lumpura u predgrađe Putradžaja, koje je smešteno 25 kilometara dalje.

Mjanmar
Od 2005. godine glavno vladino sedište preseljeno je iz Ranguna u Naj Pji Tau, a iako je službeni glavni grad ostao Rangun, većina administrativnih institucija – nije.

Holandija
Glavni grad Holandije je Amsterdam, ali sedište vlade i monarhije je u Haagu.

Nigerija
Glavni grad je službeno preseljen iz Lagosa u Abudžu 1991. godine, a iako je od toga prošlo više od 20 godina, Lagos i danas ima dosta službenih institucija.

Južna Afrika
Južna Afrika je država sa tri glavna grada. Pretorija je administrativno sedište, Kejp Taun je sedište zakonodavne vlasti, dok je Blumfontejn sudsko sedište.

Šri Lanka
Kolombo više nije glavni grad Šri Lanke, već je to Šri Džajevardenepura, predgrađe Kolomba.

Swazilend
Mbabane je administrativno sedište, dok je Lobamba zakonodavno.

b92