web analytics
Članci

POJAVIO SE SNIMAK! Kako je izgledao prelazak granice SFRJ 1984. godine? (VIDEO)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je podijelila video isječak koji prikazuje kako je izgledao prelazak granice 1984. godine, što je pokrenulo žustre rasprave o usporedbi tadašnjih gužvi i čekanja s onima današnjim.

U priloženom videu, narator ističe: “Duga čekanja i rigorozni pregledi na granici bili su česta pojava koja je odvraćala potencijalne posjetitelje od dolaska.”

Novinarski tim je odlučio provjeriti ove tvrdnje i u roku od sat vremena prebrojali su 240 automobila koji su prešli granicu, zaključujući da prosječno vrijeme pregleda jednog automobila iznosi tri minute.

Međutim, iako su se situacija i procedura promijenili tijekom godina, neki problemi s carinom i carinarnicom i dalje postoje. Šef carinske ispostave je odbio dati izjavu i zabranio svojim službenicima komentiranje situacije. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo novinara koji su istaknuli da se čini kao da su usluge, turizam i informacije prioritet, dok carina i carinarnica čine drugu kategoriju. Ovaj prigovor sugerira potrebu za boljom suradnjom svih relevantnih sektora.

U videu su prikazani detaljni pregledi putnika, a novinari su napomenuli da carinarnica ne bi trebala biti misteriozna institucija, te da problemi, ako postoje, često proizlaze iz nedostatka informacija o propisima.

Dodatno, HRT je podijelio savjet za radnike koji rade u inozemstvu da se prije povratka u domovinu informiraju o svim potrebnim dokumentima kako bi izbjegli dodatna čekanja i potencijalne dodatne troškove.

Na kraju, HRT je poslao poruku i carinicima, sugerirajući da bi trebali biti susretljiviji u obavljanju svojih dužnosti kako bi njihova ponekad neljubazna postupanja ne bi stvarala veće probleme od samih propisa koje svi – i carinici i građani – moraju poštivati.

Ovaj video je izazvao mnoge reakcije i rasprave o tome je li situacija danas bolja ili gora u usporedbi s prošlošću. Oni koji se sjećaju prelazaka granice u vrijeme bivše Jugoslavije tvrde da su čekanja bila mnogo dulja, dok drugi tvrde da su današnji propisi i procedure, posebno pri ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, teži.

VIDEO: