web analytics
Članci

OVO NISTE VIDJELI! Svi prijedlozi izgleda zastave Bosne i Hercegovine. (FOTO)

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-historijsko utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH.

Zamijenila je staru zastavu koja je bila korištena od nezavisnosti do tada, prenosi Novi.ba.

Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariškim mirovnim ugovorom 1995., kojim je konstituisana sadašnja Bosna i Hercegovina. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite prijedoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podjeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica, prenosi Novi.ba.

Početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorf odbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorf je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.

Međutim, prije nego što je Vestendorf nametnuo žuto-plavu zastavu kao zvaničnu, postojalo je još nekoliko prijedloga za zastavu BiH. Krenimo redom…

Papagaj zastava
Prva zastava koja je predložena bila je kreirana po uzoru na zastavu Češke Republike. Namjera joj je bila da predstavlja tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim,  ako i ostavimo po strani činjenicu da je ova zastava plagijat češke zastave, vrlo je moguće da bi zbog sklopa boja ona u narodu postala poznata kao “papagaj zastava”… Osim toga, izuzev “zelenih”, baš i nije sasvin jasno “ko su plavi, a ko crveni” na ovoj verziji bh. zastave?!

Maslinova grančica
Sljedeći prijedlog bila je svijetlo plava zastava, koja je simbolizovala boju UN-a, a u sredini zastave nalazila se maslinova grančica, koja je takođe predstavljala motiv s amblema UN-a. Koliko tu ima BiH i ima li je uopšte, prosudite sami!

Treći prijedlog
Treći prijedlog bila je zastava svijetlo plave boje UN-a s obrisima karte Bosne i Hercegovine u sredini. Vrlo orginalno i zahtjevno! Vjerujemo da su timovi heraldičara i dizajnera mjesecima radili na pravljenju ovog idejnog rješenja! Drugi skup prijedloga trebao je simbolizovati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu zemlju…

Prvi prijedlog
Prvi prijedlog bila je dijagonalna trobojnica sastavljena od crvene, bijele i plave boje. U centru se nalazila plava karta Bosne i Hercegovine, okružena sa 10 žutih zvijezda petokraka.

Drugi prijedlog
Drugi prijedlog zastave bio je gotovo identičan, s tim što se umjesto 10 na zastavi nalazilo 12 žutih zvjezdica, s obzirom da zastava EU ima 12 zvjezdica.

Neobičan dizajn
Treći dizajn bio je nešto drugačiji od prva dva. Iako je riječ o dijagonalnoj trobojnici s istim redoslijedom boja, bijelo polje je daleko šire. U centru se nalazio žuti obris Bosne i Hercegovine, okružen zelenim maslinovim grančicama. Motiv maslinove grančice također je uzet s amblema UN-a.

Četvrti prijedlog
Četvrti prijedlog sadrži identičan amblem u sredini, ali nije imao dijagonalne linije. Umjesto toga, radilo se o horizontalnoj trobojci plava-bijela-crvena, kakvu je imala i Jugoslavija.

Nijedan od navedenih prijedloga nije čak ni ozbiljno uzet u razmatranje za novu zastavu.

Vestendorfov prijedlog
Visoki predstavnik Karlos Vestendorf iznio je svoj prijedlog zastava koje su potpuno odudarale od svih dotadašnjih.

Njegov prvi prijedlog bio je gotovo identičan današnjoj zastavi BiH, samo što je podloga bila svijetlo, a ne tamno plava.

Drugi Vestendorfov prijedlog
Drugi Vestendorfov prijedlog bila je svijetlo plava zastava (boja UN-a) s pet traka, tri žute koja su izlazile s lijeva prema desno, i dvije bijele koje su izlazile s desne strane prema sredini i nadopunjavale ih, no nisu sezale do kraja.

Svijetlo plava sa žutim i bijelim trakama…
U trećem prijedlogu zastava je svijetlo plava, sa žutim i bijelim trakama koje se križaju i čine trokut koji podsjeća na oblik BiH.

U nastavku pogledajte sve prijedloge…