web analytics
Članci

OVAKO SMO SE NEKAD ČUVALI! Sarajevo 1941: Muslimanka svojim velom krije žutu traku prijateljice Jevrejke (FOTO)

Fotografija, najvjerovatnije nastala 1941. godine, pokazuje ženu muslimanku na ulicama Sarajeva, koja, pretpostavlja se, koristeći svoj veo pokriva žutu traku na ruci njene susjede i prijateljice – Jevrejke.
Nakon nacističke invazije, Sarajevo i ostatak Jugoslavije padaju pod ustaški režim tadašnje Nezavisne države Hrvatske. U suradnji s nacistima donose se fašistički zakoni o Jevrejima, Srbima i Romima. Od 39.000 Jevreja koji su živjeli na području pod kontrolom ustaša, samo 20 posto je preživjelo i dočekalo kraj Drugog svjetskog rata.

Zašto pokrivena muslimanka pomaže Jevrejki?

Bosna je oduvijek bila zemlja mnogih nacionalnosti i kultura. Srbi, Hrvati, muslimani, Jevreji… živjeli su jedni s drugima.

Jevreji su u BiH počeli doseljavati nakon inkvizicije u Španiji i Portugalu. Utočište su našli na području Balkana, na dijelovima koji su pripadali Osmanskom carstvu. Čak i tokom Drugog svjetskog rata, Kraljevina Jugoslavija otvorila je svoja vrata Jevrejima koje su protjerivali iz Austrije.

Sarajevo je uvijek bilo grad multikulturalnog života i međureligijske saradnje. Ne čudi da je i dobilo ime evropski Jerusalem upravo zbog religijskog, ali i drugih oblika, suživota stanovnika.

U Sarajevu se, izuzevši neke mračne periode, uvijek pomagalo susjedima bez obzira na to ko su i odakle su.

Neka nam ova stara fotografija i njena simbolika budu primjer i danas.