web analytics
Članci

OTKRIVAMO Da li je bolja nutella iz Hrvatske (Balkana) ili iz Njemačke? Šta vi mislite? (VIDEO)

Prije nego sam uopće napravio video kontaktirao sam uvoznika za Nutelu ovdje u Hrvatskoj. Na kraju sam imao i smiješnu nezgodu koju je uhvatila kamera, a video “Nutella vs Nutella” možete pogledati na mom youtube kanalu Sašina kuhinja.

Ali krenimo redom… Znao sam pročitati na internetu puno naslova: “Razlika između Balkanske i strane Nutele, između one proizvedene za tržište u Hrvatskoj i Bosni, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori. Koja je najbolja, koje je boje u kojoj zemlji, dali je bolja svjetlija ili tamnija, a najčešće razlika između Nutele proizvedene za ovo tržište i ono u Njemačkoj.”

Znatiželja je učinila svoje pa sam odlučio napraviti video i istražiti dali stvarno razlika uopće postoji ili je to plod nečije mašte. Kontaktirao sam generalnog uvoznika i distributera za Nutelu ovdje u Hrvatskoj. Čim je telefon zazvonio, sa druge strane se odmah javila ženska osoba. Predstavio sam se i pitao dali me može spojiti sa nekim odgovornim sa kim bi mogao razgovarati o eventualnoj razlici u okusu, strukturi, mirisu, udjelu lješnjaka u Nuteli proizvedenoj za Hrvatsko i Njemačko tržište, obzirom da isto piše na deklaracijama jedne i druge. Stvarno sam bio pristojan, niti u jednom trenutku moj nastup nije bio bahat, podcjenjivački ili slično, zaista me interesiralo kakav je stav njih kao glavnog uvoznika jednog tako popularnog namaza kao što je Nutella

Odgovor koji sam dobio je bio u maniri generalnog uvoznika dvoslojnog tolaet papira iz Burkine Faso, a glasio je ovako: “Ja vas ne mogu sa nikim ovdje spojiti da bi mogli razgovarati, morate kontaktirati direktno Ferrero u Italiju a nemam nikakav njihov kontakt, guglajte i izbaciti će vam podatke”.

Meni nije preostalo ništa drugo nego zahvaliti se, “maknuti prašinu sa očiju koju je vješto bacila” i krenuti u trgovinu kupiti hrvatsku Nutellu, obzirom da sam nedavno kupio u Njemačkoj njihovu. Ali ipak jedna digresija…. U svijetu se svakih 8 sekundi rodi jedno dijete, a svake 2 sekunde proda jedna teglica Nutele i smatram da ona tvrtka koja je generalni uvoznik i distributer tako poznatog proizvoda, naprosto mora poraditi na odnosu sa javnošću i komunikacijom generalno, a o nekoj edukaciji o proizvodu koji uvoze da ne govorim. Nije hrana ali paralela drži vodu; zamislite da odete kod generalnog uvoznika Honde i pitate nešto o automobilu, a ovaj vas uputi da guglate i da pitate Japan direktno. Ma nema uopće problema, to svi znamo….

I tako sam ja otišao u trgovinu i umjesto 2 kg nekih šnicli koje bi fino ispohao uz zelenu salatu, kupio sam teglicu od 750 grama. Baš je bila na akciji ona manja teglica ali nisam želio bit cicija. Nakon što sam ih jedva otvorio, kao da su napravljene sa ciljem da ih čovjek kupi i razbije a ne pojede, uvjerio sam se da su to stvarno nijanse u boji i nisam uspio odrediti razliku koja je tamnija a koja svjetlija jer eto jednostavno nisam… čak mi je ta iz Njemačke djelovala isprva svijetlije pa poslije nešto tamnije. Međutim procijenite sami.Zamolio bih vas da nas zapratite na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/
Ipak kada sam stavio žličicu u ovu Nutelu koja je proizvedena za Njemačko tržište, tekstura je bila kremasta i mekana dok je ova za Hrvatsko tržište bila stvarno jako tvrda i nije se uopće preljevala ako je to uopće neko mjerilo kakvoće. Obje su bile izložene istoj sobnoj temperaturi 4 sata prije otvaranja

Sada je došao red na degustaciju i moram reći da se u ovoj Nuteli iz Njemačke intenzivnije osjete lješnjaci a u Hrvatskoj čokoladni okus. Ipak, nama svima kod kuće koji smo danas baš usredotočili svoju pažnju u traženje razlike je ukusna jedna i druga, a za ocjenu/dvije je ipak ukusnija ona iz Njemačke. Ne želim ulaziti u detalje oko toga dali je Nutela zdrava ili nije, to ću prepustiti onima koji vole komentirati. Ovo je bio u pitanju običan test da se iz prve ruke uvjerim dali stvarno postoji razlika između Nutele proizvedene za tržište u Njemačkoj i u Hrvatskoj. Za vrijeme snimanja bilo je i smiješnih detalja pa preporučujem da skočite pogledati video na moj youtube kanal Sašina kuhinja u kojem se bolje vidi sve ovo što sam opisao.

VIDEO:

Izvor