web analytics
Članci

OBJAŠNJENJE PARTIZANA Zašto je baš petokraka bila simbol partizana, Jugoslavije i komunizma?

Zvijezda petokraka je u Jugoslaviju došla s početka Drugog svjetskog rata. Bila je simbol kako u ratu, tako i u postratnom periodu, sve do vremena kada je imala smisla na ovim prostorima, tačnije do 1991. godine.

Bila je glavni simbol Jugoslavije, koja je dominirala ispred jugoslovenske trobojke a i vojnici JNA su je nosili na čelu.

U muzeju, u Novom Sadu, postoji objašnjenje partizana s početka Drugog svjetskog rata, zašto su petokraku koristili kao simboliku tokom rata a i kasnije. Njihovo objašnjenje je bilo to da je petokraka simbol antifašističkog otpora sa 5 svjetskih kontinenata, dakle, 5 svjetskih kontinenata se diglo protiv fašizma.

Naravno, pored ovog glavnog objašnjenja, postoje i druge simbolike, kao što je jednostavnost simbola, radnička solidarnost, socijalna pravda. Takođe, imala je simboliku koja osvjetljava put u bolju budućnost.

Od kada datira petokraka?

Jedna od teorija glasi da je komunistička petokraka nastala u susretu Trockog s esperantistom Krylenkom, pa je zelena zvijezda esperantističkog ideala, zarumenila kada je susrela Trockog.