web analytics
ČlanciNostalgija

Novosadska garaža krije muzej uspomena na Jugoslaviju

Iza limenih vrata jedne garaže u novosadskom naselju Liman, smeštena je ostavština, artefakti jedne epohe kada je Jugoslavija postojala kao država. Ova vrata se ne otvaraju često, ali u Noći muzeja, riznica sećanja na bivšu Jugoslaviju biće dostupna svim znatiželjnicima.

Udruženje Istorijski muzej Jugoslavije
“Ovo je prostor Udruženja ‘Istorijski muzej Jugoslavije’. Udruženje je osnovano pre dve godine i mi baštinimo predmete koji su proizvedeni i bili u upotrebi u vreme postojanja Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije. Sada muzej broji više od 3.000 eksponata iz različitih oblasti života i rada, od kojih je deo prikazan ovde, dok se ostatak, zbog manjka prostora, nalazi u drugom depou koji za sada nije vidljiv. Ipak, trudimo se da obezbedimo jedan veći prostor, gde će svi eksponati biti jedni do drugih i gde će izložba dobiti jednu novu dimenziju”, rekao je za Anadoliju Zoran Janković, osnivač udruženja i kustos ovog neobičnog muzeja.

U aktivnom delu muzeja, koji je dostupan posetiocima, nalazi se oko 1.000 eksponata.

Muzej Jugoslavije

“Trudio sam se da sakupim predmete iz više oblasti života i rada u Jugoslaviji, u raznim periodima njenog postojanja. Ovde možemo da pronađemo predmete vezane za industrijsku ambalažu, železnicu, poštu, izdavaštvo, automobilizam, bankarstvo i ostalo”, kaže Janković.

Zoran je od detinjstva imao sklonost ka sakupljanju različitih predmeta. Prvo su to bile dečje igračke, potom vina i arhivska građa, da bi kasnije sve to preraslo u ovo što će posetioci Noći muzeja drugu godinu zaredom moći da vide u jednoj od limanskih garaža.

Novosadska garaža krije muzej uspomena na Jugoslaviju
Za sakupljanje predmeta iz perioda Jugoslavije odlučio se, kako priznaje, iz nostalgije, ali navodi da već duže vreme izučava fenomen ambalaže. Tvrdi da kroz ambalažu može da se sazna o društvu u kom je nastala, njenom autoru, pa čak i društvenim odnosima. Janković navodi da do eksponata dolazi na različite načine, od podruma i tavana do interneta, a dobar deo je i nasledio iz porodice.

Muzej Jugoslavije
Na konstataciju da je malo atipično da se ovako vredna i bogata postavka nalazi u garaži, Zoran odgovara da se nada da će u bližoj budućnosti obezbediti jedan prostor gde će svi eksponati moći da budu izloženi jedni do drugih, gde će moći da se prati priča od početka stvaranja Jugoslavije do njenog kraja. Među biserima ove izložbe nalaze se i predmeti sa Titovog broda “Galeb” i primerci pune ambalaže iz socijalističkog perioda.

Tu su i Elanove skije, prva posleratna serija, ali i reklama za čuveni skijaški brend.

Kao prateća izložba, tu je i postavka oldtajmera, izuzetno očuvanih četvorotočkaša iz preioda SFRJ, među kojima je i Zoranov “fića”, koji je održavan tako da izgleda kao da je upravo izašao iz fabrike i sa kojim je prokrstario mnoge zemlje u kojima učestvuje na izložbama.

Muzej Jugoslavije


Naravno, bez Titove slike ova postavka nije mogla, a veliki uramljeni portret maršala Jugoslavije spasen je sa đubrišta.

U kolekciji koja čuva uspomenu na jednu veliku zemlju nalaze se i dva grba Jugoslavije, onaj prvi sa pet buktinja koji je usvojen u Jajcu na II zasedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine, a koji je simbolizovao bratsvo i jedinstvo pet naroda, ali i onaj potonji sa šest buktinja koju je dobila Bosna i Hercegovina, i koji je bio aktuelan do tragičnog raspada Jugoslavije.

“Ovo nije muzej ideologije već lepih uspomena, sećanja i priča. Muzej u kome svako nađe nas to interesantno za sebe bez obzira kojoj generaciji pripa”, zaključuje Zoran Janković.

IZVOR: Anadolija