web analytics
Članci

NOSTALGIJA Priča o Čolićevoj pesmi “lutkica iz Trsta”. (VIDEO)

U vreme kada je Goran Bregović napisao ovaj hit, 1980. godine, svaka devojčica je znala kako izgleda ta “lutkica iz Trsta”. Danas je ona skoro zaboravljena posle silnih “barbika” koje su donele novu modu igračaka. Čoline ćerke Una i Lara sigurno ne znaju o kakvoj lutki peva njihov tata.

Ta starinska lutka je nosila i nadimak “bambola” (na italijanskom, lutka), a kupovali su je oni koji su mogli da priušte ovu skupu italijansku igračku. Trst je bio “pojam”, jer se tamo odlazilo u šoping, po modernu garderobu, igračke i stvari za kuću.

Dešavalo se da štedljive majke koje odluče da kupe lutku u Trstu nju drže kao ukras na krevetu i devojčice bi je tada samo povremeno dobijale za igru.

Nije ni bilo lako igrati se njome – velika i nesavitljiva, lako se prljala, a teško prala. Mogla je samo da sklopi oči kad bi se položila na leđa, a neke su – pritiskom na stomak – ispuštale zvuk u vidu dva sloga – “ma-ma”.

Na društvenim mrežama jedni kažu da je to “čist horor”, a drugi se sećaju ove lutke sa nežnim emocijama – šta vi kažete?

lepaisreca

VIDEO: