web analytics
Članci

Nikolu Barišića, vojnika RSK, spasio ljekar ARBiH, u Travniku. “Borili smo se da njegov život bude dostojan čovjeka”, rekao je dr. Mirsad G. (VIDEO)

Nakon 20 i kusur godina Nikola Barišić, bivši borac Srpske vojske Krajine, došao je u posjetu direktoru JU Bolnica Travnik, Mirsadu Granovu, koji mu je u oktobru 1995. amputirao nogu i spasio život.

Barišić je do akcije “Oluja” bio borac Srpske vojske Krajine. Nije htio da se preda te je preko Dinare pješke  krenuo u bijeg. Šumom je hodao oko dva i pol mjeseca, sve dok nije na planini Komar, između Donjeg Vakufa i Travnika, nagazio na protivpešadijsku minu. Devet dana sa otkinutim stopalom čekao je da umre u planinskoj kolibi dok ga nisu našli vojnici Armije RBiH koji su ga prevezli u Bolnicu Travnik.

Barišića je operisao prim. dr. Mirsad Granov i tako mu spasio život.

Barišiću je početkom novembra 1995. u bolnici amputirana i druga noga zbog smrzavanja na planini.  Neko vrijeme proveo je u bolnici odakle je početkom 1996. razmijenjen.

Poslije toliko vremena Barišić je ponovo posjetio mjesto gdje je ležao i obišao bolnicu u kojoj mu je spašen život, piše TNT. Nikola kaže kako se ne sjeća baš svega u Travniku, ali da dobro  pamti  dr. Granova i ostalo osoblje bolnice koje mu je pomagalo u oporavku.

Kaže kako su ga pazili kao “svog” iako je bio vojnik druge uniforme.  Ističe da se danas osjeća bolje nego ikada.

Nikola danas živi u Batajnici, ima proteze na obje noge, ali se nalazi u odličnoj formi.

U znak zahvalnosti za sve što su uradili za njega, Barišić je JU Bolnica Travnik donirao 3.000 eura.
Direktor Granov je na kraju sastanka kazao da ljude obično spaja sreća, ali da je Nikolu i njega spojila nesreća jednog ratnog perioda.