web analytics
Članci

MUDŽAHEDINI MINIRALI SRPSKI MANASTIR: Ovaj krst je ostao čitav jer ga je spasao Bošnjak! (FOTO)

Jedan Bošnjak je sakrio krst pred mudžahedinima i predao ga porodici Lazarević

Predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević predao je pravoslavni krst Manastira Sveta Trojica u Vozući u FBiH protojereju Zoranu Živkoviću, koji službuje u parohiji zavidovićko-žepačkoj. Ovaj krst je nestao u septembru 1995. godine, kad su srednjovekovnu zadužbinu Nemanjića devastirali pripadnici Armije BiH.Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/Na završnoj ceremoniji marša “Stazom egzodusa” u mestu Stog, kojom Vozućani obeležavaju tužan jubilej progona sa svojih ognjišta u jesen 1995. godine, obavljena je ova primopredaja.

Kako kaže Blagojević, krst je dobio od porodice Lazarević iz Broda, koji su poreklom iz Zenice, iz koje su prebegli nakon završetka ratnog sukoba.

Javili su mi se iz te porodice, rekavši da su krst dobili od jednog bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je učestvovao u zauzimanju Vozuće pred kraj rata. Rekao im je da se zatekao u manastiru u trenutku kad su mudžahedini krenuli u rušenje srednjovekovnog kompleksa i bukvalno je krst uspeo da skloni ispred bombe koju je pripadnik odreda “El mudžahid” bacio u unutrašnjost zdanja – rekao je Blagojević za Večernje novosti.

Kako se radilo o pripadniku Trećeg korpusa Armije BiH, krst je sa sobom doneo u Zenicu, gde ga je nakon nekoliko godina predao uglednoj srpskoj porodici Lazarević.

– Zamolio je da oni pronađu nekoga pouzdanog iz Vozuće, koji bi se pobrinuo da se krst vrati u manastir, što se, evo, i obistinilo. Pripadniku nama neprijateljske vojske ipak dugujemo zahvalnost za njegov ljudski i human čin – kaže predsednik Zavičajnog udruženja iz Doboja.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)