web analytics
Članci

Momci iz Hrvatske (Pule) 1994. ilegalno došli u Beograd kako bi razbili kulturni embargo između Hrvatske i Srbije. (FOTO, AUDIO)

Da li ste znali da je bend iz Pule 1994. god. ilegalno došao u Beograd kako bi bar malo razbili muzički i kulturni embargo između tadašnje Hrvatske i SRJ?

Ovaj bend se zvao Dark Basters (Dark Busters), koji je činio grupu mladih Puležana koji su tek bili punoljetni.

Odlučili su se, u to vrijeme, na krajnje lud i rizičan potez – otići u Beograd. Obzirom da su u to vrijeme bili prekinuti svi službeni kontakti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske, bilo je ovo rizično raditi.

Te, ratne, 1994. godine su se u voz ukrcali njih petorica Borut Skok, Mladen Bačić, Miro Cerovac, Dean Mihelač i Marko Grbac.

„Nismo se mogli pomiriti sa tim da takvu scenu kao što je imala Jugoslavija i kontakte koje smo mi imali sa ljudima da se jednostavno stavi neka država, neka vlast, neka granica između nas”, rekli su.

Išli su preko Mađarske.

Borut Skok je ostao je na granici „u nekom kukuruzištu, jer je baš taj dan donesen zakon da Slovenci moraju imati vizu”.

Ni dokumenta koja su ostala četvorica imala isto tako nisu važila zbog međusobnog nepriznavanja dvije države, pa su ih „skinuli sa voza i proglasili teroristima”.

Inspektor koji je bio zadužen za njih je rekao “Ja vam vjerujem i da je bilo više takvih kao što ste vi, ne bi se desio ovakav rat”. Na kraju im je na sopstvenu odgovornost izdao dokumente na mjesec dana, koliko su ostali u Srbiji, objasnio je Grbac.

Uz poteškoće, stigli su kod Studentskog kulturnog centra.

Dok su bili u Beogradu, rekli su da najveću zahvalnost duguju Rambu Amadeusu i Zoranu Lazareviću (Kiza Betmen). Boravili su na Banovom Brdu.

Čak su bili gosti na televiziji, ljudi su ih počeli prepoznavati na ulici, te su od Beograđana čak i čašćeni večerama.

Sve u svemu, hrabra i istrajna odluka mladih buntovnika iz Hrvatske da bar malo razbiju srpsko-hrvatske kulturne barijere.

Više o ovome možete pročitati klikom na bbc.

AUDIO: