web analytics
Članci

Ko sve danas ima nuklearno oružje i koliko koja država ima bojevih glava?

Devet zemalja svijeta ima nuklearno oružje. To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

NATO, odnosno SAD, Francuska i UK imaju zajedno 5.943 komada, od toga njih 5.428 otpada na SAD, 290 na Francusku i 225 na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kina ima 350 bojevih glava, Pakistan 165, India 160, Izrael 90, a Sjeverna Koreja 20.

Inače Kina, Francuska, Rusija, SAD i Ujedninjeno kraljevstvo su među 191 zemljom potpisnicom Sporazuma o nuklearnom oružju. Time su se obvezale na redukcije svojih zaliha nuklearnog oružja, onosno obvezali su se potpuno ga eliminirati. Sporazum zaista je doveo do redukcije od 70-ih i 90-ih. Indija, Izrael i Pakistan nikad se nisu pridružili Sporazumu. Sjeverna Koreja ga je napustila 2003. godine.

Od devet država s nuklearnim oružjem, Izrael je jedina koja nikada nije formalno priznala da ima program nuklearnog naoružanja. Ukrajina nema nijednu nuklearnu bojevu glavu i suprotno Putinovim optužbama, nema nikakvih dokaza da su ih pokušali nabaviti.

Koliko je destruktivno nuklearno oružje?

Nuklearno oružje napravljeno je kako bi uzrokovalo maksimalno uništenje. Radijus i obujam uništenja ovisi o nekoliko faktora. Prvi je veličina bojeve glave, drugi je koliko visoko iznad tla je detonirano, treći je okoliš.

Čak i najmanja bojeva glava može uzrokovati veliku štetu i trajne posljedice. Bomba koja je ubila 146.000 ljudi u Hirošimi bila je jačine 15 kilotona. Današnje bojeve glave mogu biti jačine do 1.000 kilotona. Malo što bi moglo preživjeti nuklearni napad u samoj zoni eksplozije.

Nakon zasljepljujućeg bljeska dolazi golema vatrena kugla i udarni val koji može uništiti zgrade i druge građevine u krugu od nekoliko kilometara.

Trebamo li biti zabrinuti?

Vjerojatnost nuklearnog sukoba trenutno je nešto veća nego inače, ali i dalje je mala.

N1