web analytics
Članci

Kako je riješena Tršćanska kriza između Italije i Jugoslavije? (VIDEO)

Komplicirana podjela bila je kratkotrajno rješenje, a novi status Trst je dobio 1947. godine kada se na području pomenutih zona osniva “Slobodni Teritorij Trsta”, koji je predstavljao svojevrsnu državicu. Slobodni Teritoriji Trsta postojao je do 1954. godine kada se Londonskim sporazumom nagovještava rješenje pitanja Trsta.


A.L.

STAV.BA

Završetak Drugog svjetskog rata donio je puno pravnih nejasnoća koje nisu mogle biti upotpunosti riješene nakon okončanja ratnih sukoba. Jedan takav spor odnosio se i na italijanski grad Trst, koji je u posljednoj etapi Drugog svjetskog rata osvojen od strane saveznika i partizanskih jedinica.

Ovakav epilog na frontu doveo je do “Tršćanske krize”, a teritorija ovog grada podijeljena je na dva dijela. Prvom zonom A, upravljali su saveznici, dok su drugom, Zonom B, u području slovenskog primorija i istarske regije upravljale jugoslovenske vlasti.

Komplicirana podjela bila je kratkotrajno rješenje, a novi status Trst je dobio 1947. godine kada se na području pomenutih zona osniva “Slobodni Teritorij Trsta”, koji je predstavljao svojevrsnu zasebnu državicu. Slobodni teritorij Trsta postojao je do 1954. godine kada se Londonskim sporazumom nagovještava rješenje pitanja Trsta.

Sporazum iz Londona podrazumijevao je da veći dio zone A, koja je prethodno bila pod savezničkom upravom bude dodjeljen Italiji, dok su manji dio ove zone i čitava zona B ustupljeni Jugoslaviji.

Ipak, ovakvo rješenje nije zadovoljilo niti jednu stranu, a mnoga pitanja bitna za građane iz obje zone ostala su neriješena više od dvadeset godina.

Diplomatski predstavnici Jugoslavije i Italije nastojali su iznaći dogovor, ali je do njega došlo tek 10. novembra 1977. godine potpisivanjem ugovora u gradu Osimu u blizini Ankone.

Osimski sporazumi su dali konačan odgovor na budućnost Trsta i okolne regije, utvrđivanjem konačnih granica između Jugoslavije i Italije, ali i rješenjem drugih pravnih pitanja poput obeštećenja stanovnika i prava manjina koje nakon potpisa sporazuma nastavljaju živjeti u Dalmaciji i Istri, odnosno gradu Trstu.

Italijani koji su se ipak odlučili za odlazak iz zone B, tačnije Istre, za svoju imovinu su dobili obeštećenje od Jugoslavije, što je bila jedna od odredbi Osimskih sporazuma.

Nakon ratificiranja svih tačaka ugovora, Italija i Jugoslavija su u velikoj mjeri tada relaksirali međusobne odnose, o čemu govori i unapređenje ekonomske aktivnosti između dvije države u periodu do raspada Jugoslavije.

VIDEO: