web analytics
Članci

Kako da objasnimo djeci da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u ratu švercovali oružje, naftu, teritorije i robu?

Rat je najgore stanje, koje može zadesiti neku državu ili region. U ratu najčešće ginu nevini a najmanje, skoro nikako oni koji su za isti odgovorni.

Dok se narodi na Balkanu i 27 godina nakon rata prepiru oko toga ko je i koliko kriv za zlo koje se desilo, često (ne)namjerno izostavljaju činjenicu da su u ratu cvjetali šverc, trgovina, razmjena…

Ne znam koliko vam je poznata činjenica da su Srbi i Hrvati trgovali oružje u Krajini 1994. godine? O tome smo pisali OVDJE, ali šta se desilo? Neko je vješto uklonio video s jutjuba. Dakle, dok je još bio dostupan video, u njemu su govorili Manojlo Milovanović i Atif Dudaković o ovome o čemu pišem, vi koji ste imali priliku taj video da vidite, znate o čemu govorim.

Dalje, jedan Elvir je napisao kako su Bošnjaci kupovali brašno od Srba za 50 DM a prodavali svojima za 1000 DM. To je čista zarada od 950 DM a u to, nesretno vrijeme, svaka marka je bila važna a kamoli više. O tome možete pročitati OVDJE.

O ovome je pisao i jedan pripadnik VRS, koji je bio pripadnik majevičke brigade, gdje možete pročitati OVDJE.

Domagoj Margetić je govorio o tome kako su Srbi i Hrvati trgovali naftom i taj šverc je nevjerovatno dobro cvjetao tijekom rata. O tome je govorio OVDJE.

Dragan Marinković Maca je u toku rata bio u Sarajevu. Odlično je rezonovao grupisanja u ratu. Pa je odlično zaključio kako su, po potrebi, ARBiH i VRS ratovali protiv HVO-a, pa HVO i VRS protiv ARBiH, pa HVO i ARBiH protiv VRS. Kao što je i sam rekao, “koga vi folirate”? O tome je govorio OVDJE.

Čuli ste, sigurno, barem za jedan primjer da kada jedna vojska, u proteklom ratu osvoji teritoriju, nakon nekog vremena se povlači iz potpuno neznanih i nelogičnih razloga, da bi se kasnije saznalo da su dati milioni s druge strane, da se teritorija ipak ne zauzme.

Kada sve ovo sagledate, a ovo je, vjerujem, samo mali dio onoga što znamo, šta čovjek na kraju da zaključi? Prilično sam ubijeđen da svako od vas, ko je bio u ratu, zna barem za jedan ovakav primjer a bilo ih je masivan broj. Za mnoge ove slučajeve nećemo nikad saznati.

Kako ovo sve, narode, da objasnimo našoj djeci? Kako?