web analytics
Članci

Jovo Kapičić: “Bio sam šef DB-a. Mi nismo bili kaluđeri i časne sestre. Ruke su nam do lakata krvave. Ničega mi nije žao.” (VIDEO)

Jovan Kapičić – Jovo Kapa (1919‒2013) bio je organizator narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije (učestvovao u bitkama na Sutjesci, Neretvi, itd), koji je u posleratnoj vlasti obavljao više značajnih funkcija (general UDBE, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, ambasador SFRJ, itd).

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i više jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 10. jula 1950. godine. Bio je delegat na Petom, Šestom, Sedmom i Osmom Kongresu SKJ. Bio je i član Saveta federacije i rezervni general-major JNA. Tokom 1950-ih je bio zadužen za bezbednost jugoslovenskog projekta nuklearne bombe, na kojem su radili Pavle Savić i Stevo Dedijer. Penzionisan je početkom šezdesetih godina.

Zanimljivo je da je u jednom od intervjua istakao kako u DB-u nisu bili kaluđeri i časne sestre. Isto tako, rekao je da su im u ratu ruke bile krvave do lakata, što je neobična izjava.

VIDEO: