web analytics
Članci

Hrvat koji je tijekom rata ODBIO da zapali dvor Srpske pravoslavne crkve u Pakracu (HR)! (VIDEO, FOTO)

Niko od nas ne može da kaže da je čistokrvni Srbin, Hrvat ili Slovenac. Otkud mi znamo s kim su se ispod šljive viđale i ljubavisale naše babe, prababe ili tetke. Možda je to bio neki Mađar, Nemac, Hrvat, a možda baš i Srbin – kaže jedini Hrvat sa Orednom SPC.


Ivan Hiti profesor iz Varaždina jedini je Hrvat sa ordenom Srpske pravoslavne crkve! Njega je 19. februara 2013. godine patrijarh Irinej odlikovao Ordenom Svetog cara Konstantina, zbog herojskog dela, kada je tokom rata u Hrvatskoj odbio da zapali Vladičanski dvor SPC u Pakracu.
Kako prenosi “Informer” Hiti umesto da uništi vredno crkveno blago odlučio je da spase knjige, slike i ikone neprocenjive vrednosti, a kako kaže od tada ga u Hrvatskoj smatraju izdajnikom, izgubio je posao, svi su mu okrenuli leđa i prezreli ga.

– Kasno uveče, oko 22 sata, 6. februara, dobio sam naredbu od zapovednika da rano ujutru idem u Pakrac i benzinom spalim imovinu SPC. Na trenutak sam se skamenio i ukočio, ali odmah sam znao da taj zadatak neću ispoštovati – kaže za ovaj list Hiti o događaju koji se dogodio u toku rata. Otišao sam u Pakrac i prvo što sam video je oštećen Vladičanski dvor, a književno i umetničko blago bilo je razbacano po dvorištu. Ikone su bile zatrpane snegom, spisi garavi od granata i bombi. Tada u Pakracu nije bilo života, niti ljudi, osim ponekog brigadira. Gradom se širio miris paljevine. I crkva je bila minirana. Odlučio sam da ne izvršim naređenje i da se vratim u jedinicu – kaže on.– Uz lažno opravdanje da idem po oružje, opet sam otišao u Pakrac sa još nekoliko mojih momaka, kamionima i kolima. Sve što sam mogao spasao sam iz crkve i odneo u Univerzitetsku biblioteku u Zagrebu. Nisam ni pomislio koliki ću danak platiti zbog ovog gesta. Bio sam vređan i pljuvan u lice – priseća se Ivan.
On otkriva da su ga zbog ovog gesta ljudi često pitali da li je on Srbin ili Hrvat, a kako kaže, uvek im je odgovarao vickastim odgovorom:

– Niko od nas ne može da kaže da je čistokrvni Srbin, Hrvat ili Slovenac. Otkud mi znamo s kim su se ispod šljive viđale i ljubavisale naše babe, prababe ili tetke. Možda je to bio neki Mađar, Nemac, Hrvat, a možda baš i Srbin.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.

web-tribune.com

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/