web analytics
Članci

Gradonačelnik Zagreba: “Ovdje (u Dotrščini) je stradalo oko 7.000 Srba, Židova i ostalih, antifašista, od strane ustaša. Vratićemo spomen-ploču koja je 90ih uklonjena!” (VIDEO)

Gradonačelnik Tomašević položio je vijenac u spomen-parku Dotrščina u Zagrebu, mjestu na kojem su ustaše pogubile više od 7.000 antifašista, Srba, Židova i drugih.

“Uskoro ćemo ispraviti povijesnu nepravdu iz 1990-ih, kada je maknuta spomen-ploča, i vratiti je na mjesto”, navedeno je na zvaničnom twitter nalogu.

Podsjećanja radi

Dotrščina je jedna od prostorno najvećih zagrebačkih park-šuma, veličine otprilike tri parka Maksimir. Dotrščina je ujedno lokacija najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Južni dio park-šume uređen je kao spomen-područje.

Tijekom Drugog svjetskog rata, ustaški režim Dotrščinu je koristio kao lokaciju za masovno ubijanje antifašista, Srba, Židova i drugih žrtava terora.   

Za vrijeme Drugog svjetskog rata šuma Dotrščina nalazila se izvan administrativnih granica Zagreba. Šuma je bila dovoljno daleko od grada da sakrije masovni zločin, a dovoljno blizu da bude praktična lokacija za veliki broj pogubljenja koja su se tamo odvijala.

Konfiguracija terena, osobito u današnjoj Dolini grobova, pružala je izolirani ambijent za ubijanje.

Objavu na twitteru možete pogledati klikom OVDJE.

VIDEO: