web analytics
Članci

Gdje je danas i šta radi omladinka iz Prištine koja je drugu Titu posljednji put uručila štafetu? (VIDEO)

Omladinka koja je tada predala, ispostaviće se posljednju štafetu Titu, nije ni slutila da će ostati upamćena. Bila je to studentica iz Prištine po imenu Sanije Hiseni i Titu se obratila i na albanskom i na tadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku.

“Voljeni druže Tito, stotine hiljada ruku mladih nosilo je ovu štafetu do tebe putevima naše divne domovine sa našim najiskrenijim željama upućenim tebi od omladine, pionira i radnih ljudi, zbratimljenih naroda i narodnosti Jugoslavije koji žive svi kao jedan i svi iz jednog srca čestitamo ti 87. rođendan. U ime slobode, u ime socijalizma, u ime samoupravljanja, u ime ravnopravnosti, u ime mira. Voljeni druže Tito, mi govorimo jezikom tvojim i srcem tvojim. Ovu zemlju i ovaj narod ništa ne može slomiti, ni danas ni sutra, nikada. Živio nam dragi druže Tito, živio i živjeli uvijek zajedno još puno proljeća.”

Izgovorila je Sanije ove riječi pred krcatim stadionom kojim se orilo “Tito, partija”.

Od Tita je, već po običaju, nakon proslave dobila zlatan sat.

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Navodno, Sanije Hiseni je majka dvoje djece, doktorica je i živi u Kanadi.

Štafeta mladosti živjela je i poslije smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predavali su je ispod portreta Josipa Broza, predsjedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

Ipak, politička previranja, ekonomski problemi i rastuće tenzije između republika na kraju su učinile svoje. Da nose štafetu prvo su odbili Slovenci.

Posljednji slet na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održan je 1988. godine, da bi naredne bio zauvijek ukinut.

Klikom OVDJE možete videti fotografiju predsjednika Tita i omladinke Hiseni koju vjerovatno nikad prije niste vidjeli.

VIDEO:

Izvor: istorijskizabavnik.rs