web analytics
Članci

Fra Mirko M: “Mene ni Bog ne može ubijediti da mi je Hakija neprijatelj, samo zato što je Hakija. Bog je ovu ljepotu dao i Hrvatima i Srbima i Bošnjacima i Židovima…”

Mene ni Bog ne može uvjeriti da je Hakija meni neprijatelj samo zato što se zove Hakija. Nema šanse.

“Gradiš ti svoje mišljenje na svojoj priči a ne na priči političara. Ja sam znao da će meni Hrvati psovat mater. I ja ne pitam ljude koji dolaze u naš samostan, koji je otvoren svima, jesi ti Hrvat, Srbin, Bošnjak jesi li za Federaciju BiH ili protiv. A to što će me neko prozvat da sam balija i da nisam pravi Hrvat, to je njegov problem, ne moj. Kad ja dođem gore na onaj svijet, ja ću odgovarat samo za ono što sam ja uradio. Jesam li bio fer prema tebi, jesam li mogao učiniti da neko bude sretan, jesam li nekoga oštetio i učinio zlo.

Mi se sutra možemo pobiti. Možemo imati o puno stvari toliko različitih razmišljanja da to bude disonantno. Mi smo svi jednaki u pet deka. Kada bi samo to prihvatili. A to znači ovo: Ja sam nesavršen i griješim ali to znači da i ti griješiš. Bez zlobe, napravićeš pogrešku jednostavno zato što smo nesavršeni. Mi smo brat i sestra i ja moram tebi oprostit. To je jedino ispravno.”

Šta je rješenje?

“Rješenje je da čovjeku koji dolazi u crkvu pričam o dobroti, da nam je Bog zajednički otac,ćaća, da smo braća i sestre, da smo isto grešni i dobri, da jedni drugima moramom oprostit. Da moramo tražiti zajedničko rješenje. To mora pričat svaki vjerski službenik. Ako ne, mora biti smijenjen. Nijedna vjerska zajednica to ne radi.

Mi smo jedne nedjelje imali misu na Vran Kamenu. Pred kraj mise došao je čovjek i iz najboljih namjera mi rekao: Fra Mirko pokreni akciju da napravimo križ na samom vrhu. Ja sam mu odgovorio: Prijatelju, ovo Bog nije stvorio samo nama, nego i Bošnjacima i Srbima i Židovima i drugima i ja neću ovdje praviti križ da zapišavam teren, kao što šćene to radi. I to je izazvalo veliki pljesak ljudi. Političar sve hoće uraditi samo da dobije naredne izbore, ali ne smijem mu ja tu biti podrška. Neki se teško otimaju ali većina je pristala na to.”

Ukratko o fra Mirku:

Fra Mirko Majdandžić je gvardijan Franjevačkog samostana Svetog Duha u Fojnici u okviru kojeg se nalazi Crkva Svetog duha i Muzej sa vrijednim eksponatima. Samostan je riznica kulture, koja dočarava život u BiH kroz vijekove. Franjevce je narod prozvao “čuvarima Bosne” a bliskost s njima izrazio u nadimku “ujaci”.

Intervju vodila: Jasmina Rose

CIjeli intervju klikom OVDJE.