web analytics
Članci

Ef. Hamdija Jusufspahić: “Meni su muslimani braća po vjeri a Srbi braća po krvi.” (VIDEO)

Hamdija Jusufspahić (Zanesovići kod Bugojna, 16. juni 1937. – Beograd, 31. mart 2016.) bio je počasni reisul-ulema Islamske zajednice Srbije i dugogodišnji beogradski muftija.

Za sebe je govorio da je po rođenju Bosanac, po vjeri musliman, ali da je projugoslovenski orijentisan i veoma je cijenio predsjednika Tita.

Govorio je da su mu muslimani braća po vjeri, a Srbi braća po krvi i da ih sve voli. “Ja sam i sada Jugosloven, neki kažu jugonostalgičar. Jesam, iskreno. Sada žalim Jugoslaviju, jer je bila zemlja svih. Poštujem Srbiju, kao i Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu, ali najdraže mi je bilo kada smo bili Jugoslavija. Mi smo se integrisali mnogo ranije nego Evropa, koja radi na svojoj integraciji, a na našoj dezintegraciji.

Mnogi su insistirali da izjavim kako se osejćam Srbinom. Ja nikada nisam rekao ni da sam Srbin ni da sam Hrvat. Ja sam Jugosloven, Bosanac, musliman.”

Hamdija Jusufspahić se sve vrijeme trudio da radi ono što mu je Alah naredio – da širi mir i propovijeda vjeru. “Vjera je uvijek bila ta koja je nadahnjivala čovjeka da razumije drugog čovjeka, ona je ta koja nas uči da su granice naših sloboda, slobode komšija, drugih ljudi. Samo pravilno shvatanje religije i njenih izvora može doprinijeti poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa.” I dodaje da je protiv terorizma, bilo državnog, bilo grupnog ili pojedinačnog. “Ljudi treba da razgovaraju i da poštuju prava svih. Ubijeđen sam da sam doprinio da u Beogradu ne bude terorističkih akcija u vrijeme rata”.

Efendija Jusufspahić je uvijek bio lijevo orijentisan i dobitnik je brojnih priznanja. Značajan je njegov doprinos međuvjerskoj i međunacionalnoj toleranciji.

Ukoliko želite da pogledate njegov intervju, pogledajte klikom OVDJE.