web analytics
Članci

DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Jeziva priča, koju niste znali, se krije iza nastanka ove čuvene pesme! (VIDEO)

Gotovo četiri decenije čula se pesma “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Slušala se u fabričkim halama, školama, kasarnama, rudnicima, na oranicama...

Međutim, malo je poznato  da  je  ova  pesma  nastala  u potkozarskom selu Bjelajcima. Ispevala ju je Persa Ristić, prenosi kurir.rs.

Ona je domaćica i učesnik narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela. U intervjuu iz 1982. godine ispričala je da se seća dobro svih ofanziva, posebno one kozaračke, kada je od Nemaca i ustaša oterana u Slavoniju.

Početkom oktobra 1942. godine vratila se iz Slovenije. Ponovo je stigla u rodne Bjelajce. Zatekla  je  pustoš na sve strane, popaljene  kuće, izginulo  stanovništvo ili oterano u logore. Persa se seća:­

“Nas  nekoliko  žena  koje  smo  preživele, obilazile  smo njive, pašnjake na kojima nije požnjevena pšenica i pokošeno seno. Skupljajući vlati dozrelog žita, skupljali smo kosti izginulih meštana i boracau vreme letnje ofanzive 1942. godine na Kozari. U tom teškom vremenu prvi put smo zapevale pesmu:

“Grob do groba u zelenom žitu, a Kozara zaklinje se Titu. Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo”, rekla je ona tada.

Tako je ova pesma krenula od mesta do mesta, od bitke do bitke.

VIDEO: