web analytics
Članci

DNK DOKAZUJE! NEMA RAZLIKE IZMEĐU BOŠNJAKA, SRBA I HRVATA: Ovako bi izgledala Evropa da se granice temelje na genima… (FOTO)

 Iz nje se vidi da, primjerice, Britanci imaju više genetske sličnosti s Talijanima ili Portugalcima nego s mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Iz karte se mogu iščitati sljedeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Europe, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i središnje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u istočnoj Europi, zapadnoj Aziji, kao i dijelovima sjeverne Afrike i središnje Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Euroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Europe, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena diljem sjevera Euroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Europe.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće ju je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Europe te među židovskim skupinama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Europe, u središnjoj Aziji te na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, dijelovima Europe i sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je iznimno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem postotku, među stanovništvom Europe, južne i srednje Azije te sjeverne Afrike.

(6yka.com)