web analytics
Članci

DA LI ZNATE KO JE ON? Admiral JNA koji je odbio da bombarduje Pulu i Istru, već je pucao u SEBE! (VIDEO)

Admiral bivše JNA Vladimir Barović koji je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije odbio da bombarduje hrvatske primorske gradovana Cetinju je posthumno odlikovan.

Vladimir Barovic (levo) prima plaketu JNA 1989. godine od Vjekoslava Čulića (levo)

Ne tako davno, bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno je odlikovao admirala bivše JNA na inicijativu nevladine Građanske alijanse (GA).Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Admiral Barović bio je komandant Jugoslovenske ratne mornarice za oblast Istre, 1991. godine izvršio je samoubistvo na ostrvu Vis nakon što je odbio naređenje da bombarduje hrvatske primorske gradove.


U inicijativi za potshumno odlikovanje admirala GA je navela da je Barović “časno i svesno životom platio odluku da ne učestvuje u nečasnoj agresiji na Pulu i Istru u danima kada je euforija konačnog obračuna sa ustaškim bojovnicima bila dominantan sentiment u Crnoj Gori, onda kada je ‘Rat za mir’ bio razglednica crnogorske države i vaših partijskih drugova”.

“Stoga smo uvereni da će ovim ordenom, čin admirala Barovića biti još jedan svetionik kako svi mi treba da se ponašamo u najtežim trenucima i izazovima”, navodi se u reagovanju GA.

blic.rs