web analytics
Članci

Da li ste znali da je prvu kafanu u Beču otvorio čovek iz SRBIJE još 1684.? Evo i ko je u pitanju…

Prvu kafanu u Beču, tačnije celoj srednjoj Evropi, otvorio je Somborac Franjo Đura Kolčić. I nije mu bilo teško da to izvede, jer je imao status heroja u Austriji. 

On je pre nego što je postao vlasnik prve kafane praktično spasao Beč od Osmanlija, tokom Druge turske opsade 1683. godine. Ugostiteljski objekat, da kažemo modernim rečnikom, odmah posle opsade, najverovatnije 1684. godine.


Kolčić je rođen u Somboru 1640. godine. U to vreme, ovom varoši upravljali su Turci, koji su u Sombor došli 1541. godine i tu ostali bezmalo 140 godina, tačnije do 1687, kada su ga napustili bez borbe, a Đuro se prijavio u austrijsku vojsku i prebegao u Beč, baš u vreme kad je turska vojska opsedala Beč.Zamolio bih vas da nas zapratite na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/
Vešt i snalažljiv, Đura Kolčić je u carskoj vojsci brzo napredovao. Kada su Turci 1683. godine po drugi put stigli podno bečkih zidina, nalazio se u bečkom garnizonu, na čelu čete somborskih militara. Blago je reći da su Bečlije tada bili u nezavidnoj situaciji. Na polju oko Beča bilo je raspoređeno oko 200.000 askera (turskih vojnika), predvođenih velikim vezirom Kara Mustafom, koji su presekli sve puteve snabdevanja i grad držali pod opsadom skoro dva meseca, nadajući se da će se nekih 16.000 ljudi iza bedema predati kada potroše zalihe hrane. Đura je uspeo da se probije kroz tursku opsadu i dostavi poruku poljskom kralju, koji je napao Turke i oslobodio Beč.


U znak zahvalnosti za odbranu grada, Bečlije su Đuri podigle spomenik, koji je vremenom nestao. Kafani je dao ime “Zrno zelenog pasulja”, jer mu je neprženo zrno kafe ličilo na pasulj. Gostima je služio otetu tursku kafu, koju je Đura dobio kao ratni plen. Ostalo je, što kažu, istorija.(srbijadanas.com)