web analytics
Članci

DA I OVO ZNATE! Dva ROĐENA brata, jedan Srbin, drugi Musliman. Ovo je neobična priča o njima… (VIDEO, FOTO)

O NEOBIČNOJ ISTORIJI OVIH PODNEBLJA SVEDOČI JOŠ NEOBIČNIJA SKULPTURA, NEDAVNO POSTAVLJENA ISPRED MUZEJA U PRIJEPOLJU. U GRANITU SU ISKLESANI LIKOVI MAJKE SA SINOVIMA RAZLIČITE VEROISPOVESTI – JEDNIM PRAVOSLAVNE I DRUGIM ISLAMSKE VERE.

Skulptura, urađena na osnovu fotografije iz 1919. godine, a simbolizuje prošlost i sadašnjost Polimlja i upućuje na ono što je najdragocenije u tom kraju – poštovanje i ljubav među ljudima različite vere, javlja RTS.

Rođaci dve vere nedavno su se sredli ispred skulpture svoje pramajke Milinko Pejović i Lutvo Poturk. Prabaka Ružica ostavila je u amanet – a posle odluke koja sigurno nije bila ni malo laka, da najmlađi od petorice sinova, pređe u islam.

Milinko Pejović, iz Užica kaže da ne zna ko može da se pohvali svojom prabakom, odnosno takvim porodicama. Lutvo Poturak, iz Prijepolja navodi da treba da upoznaju i svoju decu da bi mogli da nastave tradiciju.

Da li je Risto promenio veru zbog prisile ili ga je majka dala muslimanskom paru bez dece koji im se našao u nevolji, to više niko sa sigurnošću ne može da zna. Zna se, međutim, da su se braća i dalje volela i posećivala, i da je Luku i Aliju sa majkom ovekovečio advokat Andrija Bogdanović. 

Fotografija je deo porodičnog nasleđa, a njena simbolika navela je Andrijinog sinovca da je rodnom kraju pokloni kao skuplturu.

VIDEO:

(nadlanu.com)