web analytics
Članci

ČAST NEMA CENU! Admiral JNA, Vladimir Barović, 1991. odbio naređenje da bombarduje Hrvatsku s mora i nakon toga se ubio! (FOTO)

Admiral bivše JNA, Vladimir Barović, koji je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije odbio da bombarduje hrvatske primorske gradove, posthumno je odlikovan.

Na inicijativu nevladine organizacije Građanska alijansa (GA), bivši predsednik Crne Gore, Filip Vujanović, dodelio je posthumno odlikovanje admiralu bivše JNA.

Admiral Barović je bio komandant Jugoslovenske ratne mornarice za oblast Istre. Godine 1991, izvršio je samoubistvo na ostrvu Vis nakon što je odbio naređenje da bombarduje hrvatske primorske gradove.

U inicijativi za posthumno odlikovanje admirala, GA je istakla da je Barović “časno i svesno platio životom odluku da ne učestvuje u nečasnoj agresiji na Pulu i Istru u danima kada je euforija konačnog obračuna sa ustaškim bojovnicima bila dominantan sentiment u Crnoj Gori, tada kada je ‘Rat za mir’ bio razglednica crnogorske države i vaših partijskih drugova.”

“Duboko verujemo da će ovim ordenom čin admirala Barovića biti još jedan svetionik koji će pokazati kako svi mi trebamo da se ponašamo u najtežim trenucima i izazovima”, navodi se u reagovanju GA.

Vladimir Barovic (levo) prima plaketu JNA 1989. godine od Vjekoslava Čulića (levo)