web analytics
Članci

Borbeno oklopno vozilo (BOV)! Opis, karakteristike. (FOTO, VIDEO)

Borbeno oklopno vozilo policije M86 (poznatije kao BOV M86 i BOV-VP) je oklopni automobil namenjen zaštiti ljudstva i objekata, transportu i podršci pešadije, protivterorističkoj borbi kao i drugim vojnopolicijskim zadacima.

Nastao je kao potreba pojačavanja arsenala tadašnje JNA lakim oklopnim automobilima točkašima. Zbog voje duge eksploatacije, relativno male mase i pouzdanosti često je viđan tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Koristi se u vojsci Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

BOV M86 je vozilo stvoreno na telu čelične konstrukcije koja štiti posadu od streljačkog naoružanja i šrapnela. Osim posade koju čine dva člana moguće je ukrcati i 8 vojnika. Motor Deutz F6L413F snage 110 kW smešten je u zadnjem delu vozila koji, na spoljnom delu, ima i metalni stepenik na koji se mogu ukrcati 4 vojnika, za brzo iskrcavanje i podršku. Neka vozila opremljena su i metalnom mrežom u prednjem delu vozila, za suzbijanje nereda, pri policijskim akcijama. Vozilo ima ukupno sedam puškarnica, jednu u prednjem a po tri na stranama vozila, kroz koje se može dejstvovati ličnim streljačkim naoružanjem, za šta su postavljeni prorezi za osmatranje.

Osim osnovnog mitraljeza 7.62 mm M-86, borbenog kompleta 8 kutija sa po 250 metaka, posada vozila ima na raspolaganju i 6 bacača dimnih kutija sa borbenim kompletom 12 kutija, kao i 10 ručnih bombi M75 „Kašikara“.

BOV ima dugu borbenu upotrebu na prostoru bivše Jugoslavije. Korišćen je u većini sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije kako za podršku pešadije tako i uz oklopna vozila, kao dodatno obezbeđenje. Zbog svog relativno slabog oklopa bio je laka meta protivoklopnim sredstvima. Masovno ga je upotrebljavala JNA tokom otpočinjanja sukoba na prostoru Jugoslavije. Tokom ratova primećene su i razne modifikacije, ugradnjom jačeg mitraljeza 12.7 mm kao i kupole sa vozila BRDM-2.