web analytics
Članci

BIO JE TO NAJSKUPLJI JUGOSLOVENSKI FILM: U njemu su igrale najveće HOLIVUDSKE ZVEZDE, PABLO PIKASO za 12 flaša vina naslikao PLAKAT! (VIDEO, FOTO)

“BITKA NA NERETVI” SPADA U KORPUS NAJAMBICIOZNIJIH FILMOVA BIVŠE JUGOSLAVIJE. NAJVEĆE SVETSKE ZVEZDE ONOG VREMENA JUL BRINER, FRANKO NERO I VELIKI ORSON VELS PRIDRUŽILI SU SE GLUMAČKIM LEGENDAMA REGIONA, A PLAKAT ZA NJEGA JE NACRTAO NIKO DRUGI NEGO PABLO PIKASO.  

Naime, na Bulajićevo veliko iznenađenje, Pikaso je ubrzo prihvatio njegov predlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Pikasa. Na sreću, Pikaso je rekao da ne želi novac, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. U juna 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svetskom ratu.

Film je sponzorisala vlada Jugoslavije, a u popunjavanju budžeta (koji je iznosio između 5 i 12 miliona tadašnjih dolara) učestvovalo je čak 58 državnih firmi. Danas bi ta cifra bila daleko veća.

Smatra se najboljim i najskupljim filmom snimljenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija. Pored Tita i filmske ekipe navodno su prisustvovali su i Sofija Loren i Omar Šarif.

VIDEO:

(kurir.rs)