web analytics
Članci

Baho Topalbećirević: “Niti je Bosna, niti Sarajevo, niti Mostar, niti Banjaluka više moja nego Draganova i Mariova. Bosna je SVAČIJA.” (VIDEO)

Poznati sportski novinar, Sabahudin Baho Topalbećirević, bio je gost u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, gdje je otkrio novi filmski projekat.

Pored sportskog razgovora, neizostavan je i razgovor o privatnom životu, ličnim osjećajima i ubjeđenjima a o tome je Baho tek imao štošta reći. Opisao je osjećaj kako gleda svoju rodnu Bosnu i Hercegovinu, poslao je veliku, kosmopolitsku poruku koja je dirnula mnoge u regionu.

Ko je Baho?

Sabahudin Topalbećirević, poznat i kao “Baho”, je istaknuti bosanskohercegovački sportski komentator, novinar i nekadašnji pjevač. Rođen je 18. juna 1964. godine u Sarajevu. Karijeru sportskog novinara započeo je krajem 1992. godine na televiziji Bosne i Hercegovine.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Sabahudin Topalbećirević je izvještavao sa brojnih sportskih događaja širom svijeta, uključujući Olimpijske igre u Sydneju i Pekingu, četiri Svjetska i Evropska prvenstva u nogometu, kao i stotine utakmica Lige šampiona. Sa 51 mečom uživo, Topalbećirević je bio ključni prenosioc fudbalskih mečeva, a bio je prisutan na impresivnih 19 finala Lige šampiona.

Pored fudbala, Topalbećirević je također pokrivao i košarkaška događanja, uključujući pet Evropskih prvenstava. Njegovi prijenosi su postali legendaran dio sportske kulture, a mnogi se sjećaju njegovih ikoničnih komentara s važnih utakmica.

Osim novinarskog rada, Topalbećirević je također poznat po svojim sportsko-dokumentarnim filmovima, među kojima se ističu “Plava priča” o životu Ivice Osima i “Naša brazilska priča” o stvaranju nogometne reprezentacije BiH do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Uz svoj izuzetan doprinos sportskom novinarstvu, Topalbećirević je bio urednik sportskog programa na Javnom servisu i Federalnoj televiziji BiH, te je radio kao izvršni urednik sportskog programa na TV1.

Sabahudin Topalbećirević, ili “Baho”, ostavlja neizbrisiv trag u svijetu sportskog novinarstva, svojim strastvenim pristupom i nezaboravnim komentarima koji su obilježili generacije sportskih zaljubljenika.

VIDEO:

Cijeli intervju: