web analytics
Članci

Ante Marković: “Zablude ćemo plaćati siromaštvom i položajem daleke periferije Evrope” (VIDEO)

Osvrtom na čin podnošenje ostavke na mjesto posljednjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV)  bivše SFRJ, Portal Analitika je podsjetila na proročansku izjavu Anta Markovića izrečenu prije više od 25 godina. Objavljenu informaciju Espona integralno prenosi.

Na današnji dan prije tačno 25 godina ostavku je podnio Ante Marković – reformista i 31. i praktično posljednji premijer Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

VIDEO

Proročanske riječi iz naslova ovog teksta izgovorio je upravo on, decembra 1989. godine, tokom ekspozea u Skupštini SFRJ, upozoravajući nadiruće lidere nacionalističkih pokreta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH – Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića, na moguće posljedice njihovih politika.Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/


Samo dvije godine kasnije, sabotiran od istih vođa koje je upozoravao, vratio je mandat građanima jer “ne postoji više nijedan državni organ kome bi se mogla podnijeti ostavka”.

“Ja sam uvijek dosljedno bio za demokratiju, mir, a protiv rata. Stoga je za mene neprihvatljivo predložiti ratni budžet i ja to ne mogu i neću napraviti”, izjavio je Marković 20. decembra 1991. godine obrazlažući ostavku.

Uslijedili su ratovi i raspad SFRJ, smrt, siromaštvo, trovanje duha i položaj daleke periferije Evrope.

Ante Marković je umro 28. novembra 2011. godine u Zagrebu, u 88. godini života.

Mi na Balkanu i dalje životarimo, prenijela je Analitika pisanje Blica.http://espona.me