web analytics
Članci

25 činjenica o Hrvatskoj koje možda niste znali. Najmanji grad na svijetu, kravata, kuna, orgulje…odlikuju Hrvatsku.

KRAVATA – Da, upravo zbog ovog hrvatskog izuma izgledate dobro u svojim odijelima. Ona je samo dio zanimljivog popisa kojima zasigurno iznenadimo turiste. A možda i neke od naših građana.

Iako među nama ima onih koji dobro poznaju svoj zavičaj i običaje Hrvata, uvijek se nađe pokoja zanimljivost za koju jednostavno nismo znali niti čuli. Kako to obično biva, baš takve zanimljivosti zaintrigiraju strance, pa je tako Slavorum.org objavio 25 činjenica o Hrvatskoj.

Slavorum se inače predstavlja kao portal za ‘promicanje slavenske kulture, povijesti, tradicije, mitologije, stil života i turističke destinacije za sve ljude koji su zainteresirani za naše načine.’

„Svi koji su već posjetili Hrvatsku zasigurno su se zaljubili u nju, njihovu kulturu, hranu, obale i svi volimo godišnji odmor provesti upravo u Hrvatskoj“, započeli su svoje viđenje naše zemlje.

„No, postoji puno zanimljivih činjenica o toj zemlji za koje niste znali, zar ne? Odlučili smo sastaviti ovaj popis da provjerite svoje znanje, a vi u komentarima napišite što ste znali, a za što ste prvi put čuli“, pozivaju autori, a mi se pridružujemo tim pozivom našim čitateljima.Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/Evo popisa:

1. DALMATINERI – Hrvatska je zemlja iz koje dolazi poznata pasmina dalmatiner, a ime su dobili po, pogađate, Dalmaciji.

2. DUBROVNIK – Ovaj grad je stoljećima poznat. Engleski pjesnik Lord Byron Stari grad je nazvao „perlom Jadrana“, a i danas ga mnogi tako nazivaju.

3. PISMO – Hrvatska je zemlja iz koje potječe najstarije slavensko pismo.

Znate li koliko jezika govore Hrvati?

4. OTOCI – Hrvatska ima čak 1246 otoka, otočića i morskih uvala među kojima je zadovoljstvo ploviti.

5. GAME OF THRONES – King’s Landing iz vaše omiljene serije u stvarnosti je hrvatski Dubrovnik.

6. KUNA – Hrvatska nacionalna valuta naziv nosi po životinji kuni, jer su prije krzno ove životinje trgovci koristili kao valutu razmjene za drugu robu.

7. HRVATI I NA MJESECU – Na Mjesecu su krateri dobili nazive po Andriji Mohorovičiću, geofizičaru, koji je 1892. otkrio sloj u Zemljinoj kori u kojem dolazi do porasta brzine širenja potresnih valova, te kriminalistu Ivanu Vučetiću koji je 1891. utemeljio daktiloskopiju, osmislivši sustav klasifikacije otisaka prstiju u identifikacijske svrhe.

8. KRAVATA – Da, upravo zbog ovog hrvatskog izuma izgledate dobro u odijelima.

9. PRIRODNE LJEPOTE – U Hrvatskoj itekako imate što za vidjeti ako ste željni pejzaža koii oduzimaju dah. Gotovo 10 posto hrvatskog teritorija čini 11 parkova prirode, 8 nacionalnih parkova i dva prirodna rezervata.

10. ZAŠTITA ŽIVOTINJA – Hrvatska štiti svoje ugrožene životinjske vrste, pa tako posljednja vrsta sredozemne medvjedice pliva u hrvatskim vodama.

11. ORGULJE – Zadarske orgulje su prve orgulje na svijetu koje ‘svira’ more.

12. VELIČINA – Hrvatska je mala zemlja, i iako se strancima možda po ‘pričama s mora’ čini da je to velik teritorij, ona je 127. zemlja na svijetu.

13. NAJMANJI GRAD na svijetu nalazi se u Hrvatskoj, i to istarski Hum.

14. EGIPĆANI – Čak i stari Egipćani voljeli su Hrvatsku, pa su za Dioklecijana čak iz Egipta dostavili kip sfinge koji se danas nalazi u Splitu, a stara je preko 4 tisuće godina.

15. SUNCE – Hrvatska je dobar izbor ako se volite sunčati, jer tijekom godine broji oko 2715 sunčanih sati, što je više od Sydneya u Australiji.

16. NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA – Alfred Hitchcock je rekao kako ga ima Zadar.

17. NIKOLA TESLA – Tesla je i Hrvat i Srbin, a rođen je u Smiljanu.

18. TORPEDO – Ovo podvodno sredstvo za uništavanje brodova konstruirano je prvi put u 19. stoljeću u Istri, i to od Ivana Vukića.

19. „CRNO ZLATO“ – Najveći tartufi na svijetu iskopani su iz hrvatske zemlje.

20. UNESCO – Hrvati su putem UNESCO-a zaštitili najveći broj narodnog blaga.

21. TREBA VAM SVJETLO? –  Maglite je izumio Hrvat, Ante Maglica, a danas se koriste širom svijeta.

22. NEANDERTALCI – Najveća skupina neandertalaca živjela je na našem području, zbog čega imamo najveću kolekciju pronađenih ostataka pračovjeka.

23. PINKALO – Ono čime upravo pišete izumio je naš Slavoljub Penkala davne 1906. godine.

24. PLAŽA KOJA SE MIJENJA – Obala i oblik plaže Zlatnog Rata u Bolu ovisi o vjetru, koji joj mijenja i boju.

25. BORBE GLADIJATORA – Upravo je pulski amfiteatar jedan od tri sačuvana na cijelom svijetu.


(dnevnik.hr)