web analytics
Članci

ZABORAVLJEN DETALJ! Srpsku pravoslavnu crkvu u Ključu, tokom rata su čuvali i branili pripadnici ARBiH. (FOTO)

Iako je Ključ tokom rata pretrpio mnoge gubitke, Nedžad Zukanović kaže da niko nikada, tokom bilo kakvog obilježavanja stradanja, nije pozvao na osvetu.

Čak su, prisjećaju se Ključani, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine i u najtežim vremenima tokom rata branili srpsku pravoslavnu crkvu od svih onih koji su je htjeli oštetiti.

‘Ovdje niko ne može sam živjeti. Svi koji žele živjeti ovdje, živjet će. Svi imamo ista prava. Taj suživot je prisutan vijekovima na ovim prostorima i mislim da će tako uvijek biti’, navodi Zukanović.
Amir Hadžić tvrdi da je energija koju su donijeli Ključani iz Šibenika na manifestaciji ‘Ključani svom gradu’ nevjerovatna.


‘Gosti iz Šibenika, koje su naši Ključani koji žive u tom gradu i ovaj put doveli na manifestaciju, na neki način su već domaćini ovdje. Bio sam ponosan što smo kao Ključani pokazali civilizacijski maksimum. Treba i naše sugrađane katoličke vjeroispovijesti pitati kako se oni osjećaju. Evo, i donacija od 13.000 KM [6.500 eura] za obnovu katoličke crkve je došla preko federalnog Ministarstva kulture i sporta i tu ne planiramo stati‘, ističe Hadžić.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Ključu vrijedan je kulturno-istorijski spomenik izgrađen krajem 19. vijeka i pripada takozvanoj raško-moravskoj arhitekturi.

(AlJazeera)

Zapratite na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/