web analytics
Članci

STATISTIKA Koliko su Evropljani ratoborni? Među top 10 zemalja našle su se i naše dvije države! (FOTO)

Dvije zemlje s Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, između ostalih, nalaze se među prvih deset zemalja čiji građani iskazuju spremnost za borbu za svoju državu. U međuvremenu, zemlje zapadne i južne Europe zauzimaju donje pozicije na tablici.

Rezultate globalnog istraživanja proveo je Gallup, a prikazani su grafikoni i karte kako bi se bolje vizualizirali podaci.

Prema rezultatima, Finci su na vrhu liste, pri čemu se čak 74 posto ispitanih izjasnilo da su spremni boriti se za svoju zemlju. S manjim postotkom, na drugom mjestu su Turci, dok su Ukrajinci zauzeli treće mjesto s 62 posto ispitanika koji su spremni na rat.

Rusija se nalazi na četvrtom mjestu, s 59 posto ispitanika koji su izjavili spremnost na borbu za svoju zemlju.

Švedska i Bosna i Hercegovina dijele šesto i sedmo mjesto s po 55 posto, nakon čega slijede Grčka s 54 posto, Poljska s 47 posto, dok se Srbija nalazi na desetom mjestu sa 46 posto.

Prikaz na mapi jasno pokazuje da se spremnost građana za borbu za svoje zemlje smanjuje s istoka prema zapadu Europe, pri čemu zemlje na zapadu imaju najmanju spremnost za ratovanje.

Na dnu liste od 28 zemalja nalazi se Nizozemska, s tek 15 posto građana koji su izrazili spremnost za rat. Iza njih, s tri postotna poena više, nalazi se Njemačka, dok slijede Belgija s 19, Italija s 20, Španjolska s 21, Austrija s 21, Češka s 23, Bugarska s 25 posto itd.

U istraživanju je sudjelovalo 62.398 ljudi iz cijelog svijeta, pri čemu je u svakoj zemlji ispitano oko 1.000 muškaraca i žena. Istraživanje je provedeno u periodu od rujna do prosinca 2014. godine, pri čemu je u 30 zemalja intervjuirano osobno, u 12 putem telefona, a u 22 putem interneta.

Na globalnoj razini, istraživanje je pokazalo da su Europljani najmanje skloni ratovanju za svoje zemlje, s prosječno 61 posto ispitanika iz 64 zemlje koji su rekli da bi to učinili. Na vrhu liste su Maroko i Fidži s 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam s 89 posto te Bangladeš s 86 posto.

Prema rezultatima ankete, Japan bi mogao biti zemlja s najmanjom sklonosti ratu, s tek 11 posto ispitanika koji su izjavili spremnost na borbu za svoju zemlju.

(radiosarajevo.ba)