web analytics
Članci

STATISTIKA Koliko su Evropljani ratoborni? Među top 10 zemalja našle su se i naše dvije države! (FOTO)

Dvije zemlje s Balkana, među kojima su Bosna i Hercegovina i Srbija, našle su se u prvih deset čiji su građani spremni ratovati za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Europe.

Rezultate globalnog ispitivanja je sproveo Galup, a sve je pretočeno u grafički prikaz, odnosno prikazano na mapi.

Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 posto izjasnilo da je spremno ratovati za svoju državu. S procentom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 posto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat.

Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 posto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno ratovati za svoju zemlju.

S po 55 procenata Švedska i Bosna i Hercegovina dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka s 54 posto, Poljska s 47, dok je Srbija na desetom mestu sa 46 posto.

Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada s istoka Europe prema zapadu pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat.

Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Holandija, čijih se samo 15 posto građana izjasnilo kao spremno da ratuje za Holandiju. S tri procenta više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija s 19, Italija s 20, Španija 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25 itd.

Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog svijeta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 putem telefona, a u 22 putem interneta, u periodu od septembra do decembra 2014. godine.

Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Europljani najmanje spremni ratovati za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi. Na prvom i drugom mjestu u svijetu su Maroko i Fidži s 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam s 89 i Bangladeš s 86 procenata.

Ako je suditi prema rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla biti Japan, čijih je samo 11 posto ispitanika reklo da je spremno ratovati za zemlju.

(radiosarajevo.ba)

Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/