web analytics
Članci

Školovanje u Mostaru! Vazduhoplovna gimnazija “Maršal Tito”. (VIDEO)

“Obišao sam cijeli svijet i posjetio mnoge ustanove i škole, ali ovakvu školu – po organizaciji, izgledu, opremljenosti, sastavu učenika i ljepoti – nisam vidio.” Ove reči izgovorio je pre dve decenije maršal Tito, kada je bio gost budućih pilota u Mostaru.

5. maj 1989. godine

A da je tako – nije se teško uveriti. Kad san o letenju preraste dečju maštu, kad sobe postanu odveć tesne za papirne avione, kad oblaci na plavom nebu postanu izazovni za uzmahe krilima – tada je logično da budući piloti pođu u Mostar. U jedinstvenu pilotsku školu u našoj zemlji, pred „plavu katedru”. U školu koju svi s pravom nazivaju Jugoslavija u malom. Vazduhoplovna opšta srednja škola „Maršal Tito’ nalazi se u Mostaru, a osnovana je pre 28 godina. Njeni učenici su mladići iz cele naše zemlje; oni koji prethodno uspešno završe osmogodišnju školu i ispune stroge zdravstvene i psihofizičke kriterijume lekarske komisije za pilote. Od njih se, kada postanu piloti, očekuje da letačke zadatke izvršavaju pri opterećenju od 10 g, pa su zdravstveni kriterijumi izuzetno strogi.

Školovanje u Mostaru traje četiri godine. Momci imaju pravo da, nakon maturiranja, odaberu neku drugu vojnu akademiju ili civilni fakultet. A put ka zvezdama posut je trnjem: neophodno je vredno učiti matematiku, teoriju letenja i filozofiju, biti hrabar i vešt pri padobranskim skokovima, uveriti nastavnike letenja u podobnost za pilotski poziv prilikom selektivnog letenja… Jer, piloti mogu postati samo psihofizički spremni momci, koji uspešno polože sve ispite i koji beskrajno vole svoj poziv.

JEDRENJE, SKIJANJE, LETENjE…

Učenici VOSVŠ „Maršal Tito” polažu svoje ispite i na zelenim tepisima aerodroma, na nebu, na snežnim planinama, u bazenu… U toku školovanja u Mostaru obavezno skaču iz aviona pomoću padobrana, završavaju školu jedriličarstva, uče veštinu smučanja, vežbaju mnoge vojničke veštine i polažu najznačajniji ispit – selektivno letenje avionima.

MOSTAR, STARI MOST

Mostar je neobično lep grad i budući piloti ga zavole kao svoj zavičaj. U tom gradu počinju sve njihove prve ljubavi – prvi uzmasi krilima, prvi poljupci pod stubovima Starog mosta, prva velika i trajna pilotska drugarstva…

VAZDUHOPLOVNA VOJNA AKADEMIJA

Vazduhoplovna vojna akademija je jedinstvena visokoškolska naučna ustanova koja školuje aktivne i rezervne oficire-pilote u našoj zemlji. Ima školske centre na aerodromu u: Zemuniku, Mostaru, Titogradu i Puli. Pitomci Vazduhoplovne vojne akademije mogu postati svi maturanti, naravno, ako ispunjavaju uslove konkursa, a oni su izuzetno strogi.

Školovanje za sve pilote traje četiri godine i obuhvata teorijski deo i letenje. Po završetku Vazduhoplovne vojne akademije, svi piloti proizvode se u oficire i dobijaju čin potporučnika JNA. Takode dobijaju letačko zvanje i znak pilota RV i PVO. Školovanje pilota rezervnih oficira traje godinu dana, a od ove godine piloti-rezervisti lete „galebom” u Mostaru. Paralelno se školuju i rezervni oficiri kontrolori letenja. Po završetku Akademije, piloti imaju obavezu da u JNA lete 15 godina, a potom stiču pravo da nastave karijeru u nekoj od vazduhoplovnih kompanija. Najuspešniji piloti dobijaju Zlatni letački znak i postaju komandanti jedinica generali JNA.

OD POTPORUČNIKA – DO GENERALA

Kada završe Vazduhoplovnu vojnu akademiju, svi piloti dobijaju čin potporučnika a nakon dve godine čin poručnika. Kasnije, dobijanje novih činova zavisi od uspeha u službi. Najsposobniji postaju komandanti jedinica i generali JNA, a u letenju – instruktori i dobitnci Zlatnog znaka pilota RV i PVO.

VIDEO:

yugopapir