web analytics
Članci

MLADI U PARTIJI (U SFRJ) Evo što se pisalo u molbama za prijem u Savez komunista.

Ako moju molbu povoljno riješite – budite sigurni da ćete u meni imati uzornog člana Saveza. Ne ulazim u SK zbog nekih navodnih privilegija, već zato da bih još više i odgovornije radio i, ako bude potrebno, branio svoju slobodu…

Što jugoslavenska mladost piše u svojim molbama za prijem u redove komunista? Pitanje je to koji je postavio zagrebački Plavi vjesnik daleke 1968. godine. Prilog originalno nazvan „Mladi i svijet u kojem žive: Zašto želim u SK?“ prenosimo u cijelosti.

Posljednji izvještaji što stižu s terena kažu da je u ovih nekoliko mjeseci pojačanog prijema mladih u Savez komunista crvene knjižice u Hrvatskoj dobilo više od devet tisuća novih članova, a da isto toliki broj čeka da njihove molbe budu riješene.

O jednakom poletu jugoslavenske mladosti koja oduševljeno pristupa našoj najrevolucionarnijoj organizaciji govore i podaci što smo ih dobili iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, te Bosne i Hercegovine. „U naš SK ušla je svježa krv!“ čuje se na brojnim sastancima. „Mladi daju novi ritam Partiji.“

Jer, novo vrijeme donosi nove uvjete. Nekad je, a pogotovu prije rata, u danima najdublje ilegalnosti i za vrijeme narodnooslobodilačke borbe, krvlju i izuzetnom hrabrošću trebalo dokazati da je netko položio ispit zrelosti za prijem u redove komunista. O tome je na nedavnoj zajedničkoj sjednici CK SKH i Predsjedništva CK Saveza omladine govorio drug Bude Korica, koji je, kao ilustraciju, ispričao jedan primjer iz Like, gdje je stari komunist i borac rekao: „Tek kad sam na sebi imao devetu ranu u ranu, moglo se razgovarati o mom prijemu u Partiju.“

U arhivima Komiteta nalaze se biografije starih i novih članova. U onima starim dvadeset i više godina mogu se pročitati detalji koji fasciniraju: progoni nenarodnih režima, ratovanje, izgradnja pruga i hidrocentrala itd. U odnosu na takve životopise, ovi današnji su, naravno, siromašniji, jer se u SK, ukoliko to radom i ponašanjem zaslužuju, primaju i ljudi rođeni 1950. godine. Bez onih uobičajenih podataka, jednostavne i iskrene, ove biografije plijene svojom toplinom i neposrednošću.

Naši suradnici iz raznih krajeva Jugoslavije dobili su zadatak od redakcije da izaberu po nekoliko zanimljivijih citata iz tih biografija da bismo ih, bez ikakva zahvata, objavili u našem listu. Te rečenice najbolje dokumentiraju s koliko žara omladina želi da bude primljena u SK.

Stekao sam dojam da bih mogao zadovoljiti Statut Saveza komunista Jugoslavije

I prije ove molbe bio sam uvjerenjem komunist, ali nisam smogao odvažnosti da zamolim vas, svoje drugove, da me primite, jer nisam znao da li sam takvu čast zaslužio. Ali danas, nakon hrabrog stava naših komunista u odnosu na najnovije događaje u svijetu, no posebno nakon invazije pet zemalja Varšavskog pakta na ČSSR, smatram da je mladima mjesto u Savezu. Ja vas, drugovi, uvjeravam da ću svim silama raditi i učiti da bih pokazao i dokazao kako je moj prijem opravdan. (strojarski tehničar, 18 godina, Zagreb)

Nemam nikakvih posebnih zasluga zbog kojih mogu zahtijevati da me primite u SK. Znam da ne bih zadovoljio baš zbog toga, nekadašnjeg strogog kriterija koji su zahtijevali da se budući član Partije dokaže. Ali, uvjeravam vas da je moja želja danas podjednako jaka kao što je bila želja mog oca koji je ratni član Partije i zato vas molim da me na prvom vašem sastanku primite. Budite sigurni da ću biti uzoran član SK i da vas neću razočarati. (učenik, 19 godina, Rijeka)

Bio sam među prvim članovima omladinskih četa. Tražio sam da me stariji drugovi poduče u rukovanju oružjem, jer ću i ja, kao i stotine tisuća mojih vršnjaka, spremno stati na branik naše socijalističke domovine ako njena sloboda i nezavisnost budu makar i najmanje i bilo s koje strane ugroženi. Mislim da mi je mjesto u Savezu komunista i zato vas molim… (učenik, 19 godina, Koprivnica)

U razgovoru s roditeljima, koji su oboje članovi SK, stekao sam dojam da bih mogao zadovoljiti Statut Saveza komunista Jugoslavije. Iako nemam revolucionarnu prošlost, i posve razumljivih razloga, jer sam rođen u posleratnom periodu, uveravam vas, drugovi, da ću je steći ako to bude trebalo, jer sam životom spreman da branim tekovine naše borbe i izgradnje. Molim vas da moju želju ispunite… (učenik u privredi, 19 godina, Titovo Užice)

Više pročitajte klikom OVDJE.

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: