web analytics
ČlanciNostalgija

KENEDI PRODAO TITU PROGRAM RADNIČKOG SAMOUPRAVLJANJA

BEOGRAD, 11. januar 2012, (Njuz) – U dokumentarnom filmu “Beograde, imamo rešenje“, čija će premijera biti u decembru 2012, otkrivena je najčuvenija tajna Hladnog rata – Amerika je prodala Jugosaviji program radničkog samoupravljanja.

Režiser ovog ostvarenja Žiga Virc u svom filmu tvrdi da je Amerika imala izuzetno razvijen program samoupravljanja koji je tadašnji predsednik Džon Kenedi prodao Josipu Brozu Titu.

Kenedi je, kako tvrdi Virc, prvi došao na ideju da prebaci upravljanje preduzećima u ruke radnika i da odvoji državu od privrede, ali to nikada nije do kraja sprovedeno pošto su ga savetnici ubedili da tu ideju proda Jugoslovenima.

– Amerika je imala fantastičan program samoupravljanja – navodi Virc – Godinama su teorijski deo razvijali u Pentagonu i u tome su dosta daleko odmakli. Kenedi je bio pravi vizionar, on je u svom radu došao do koncepta društva u kome svako odlučuje o plodovima svoga rada, razvio je ideju sistema društva u kojem se sve stvara, deli i troši onako kako odluče milioni Amerikanaca samoupravljača i u kojem svako sa pravom može reći “Država to sam ja“ – ističe reditelj ovog filma.

– Međutim, ova ideja je naišla na otpor američke birokratije – nastavlja Virc – oni su smatrali da će samoupravljanjem izgubiti vlast i na sve načine su pokušali da spreče Kenedija da implementira program. Tada je Tito saznao za Kenedijevu ideju i stupio je u kontakt sa njim sa namerom da otkupi koncept. Jugoslavija je u to vreme razvijala u tajnosti svemirski program ali je Tito gledao kao i uvek daleko unapred i shvatio da Jugoslovenu ne treba neki skup let u svemir već mogućnost da upravlja u svom društvu preko organa mesnih zajednica. Uspeo je da nagovori Kenedija da mu proda program samoupravljanja a pošto je bio više nego zadovoljan cenom rešio je i da časti Amerikance svemirskim programom.

– Koliko je Amerika pogrešila vidimo i danas – dodaje Žiga Virc – O Titu i samoupravljanju još uvek se priča.