web analytics
Članci

FAHRO: “Bio sam vojnik ARBiH. U ratu sam, u svojoj kući, 4 mjeseca čuvao sedmoro Srba! Danas dolaze kod mene, idem i ja kod njih!”

Ovakav kakav sam, kao pripadnik Armije BiH sam početkom rata, u mom kraju, iz susjednog zaseoka doveo u svoju kuću sedam Srba, šest vojno sposobnih muškaraca i jednu ženu.

Foto: ilustracija

“Kod mene su ostali od mjesec do četiri mjeseca i svi su, hvala Bogu otišli u razmjenu u Ilijaš i dalje. Moje selo je sto posto muslimansko i nije bilo lahko…. Ali na kraju je ispalo dobro. Od njih sedam četvero je živo i nalaze se dvoje u Užicu a dvoje u Bijeljini. Dolaze i sada kod mene i ja, kad mogu odem kod njih. I to će trajati aBd i dalje.”

Fahro je dalje nastavio…

Ja njih nisam krio, oni su kod mene živili, jeli što smo imali, radili po njivama… Kada je MERHAMET dijelio hranu i higijenske potrebštine i oni bi dobijali isto kao i ja… Problem su bile najviiiše cigarete jer sam jedino ja dobijao kao pripadnik vojske besplatno a kupiti je bilo skupo(kutija je bila 10 maraka) i ja bi to dijelio s njima na šest dijelova. Svako dobije po 3 cigare i po trećinu jedne i u čibuk i prvo se to pušilo.

Dolazili su da ih “mobilišu” da cijepaju drva uu kuhinji i sl. Međutim ja sam uspio da ih zaštitim od toga i nisam dao. Niko im ni čvoku nije udario.