web analytics
Članci

Da li ste znali da njemačka marka i dalje postoji i pogledajte koliko MILIJARDI maraka još nije razmijenjeno?!

Prvi put od 2018. je razmjena naglo skočila. Johanes Berman iz Bundesbanke je rekao da je to zato što je tokom pandemije bilo teže razmijeniti marke. Naime, Bundesbanka je 2021. privremeno ograničila broj usluga koje je nudila.

– Prema tome, tokom protekle dvije godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamijenjene za eure – rekao je Berman za dpa.

Preokret trenda ipak ne očekuje.

– Ne očekujem da će više novca da se zamijeni. Naprotiv, suma se stalno smanjuje – dodao je.

Skoro 21 godinu nakon uvođenja eura, novčanice i kovanice njemačke marke u vrijednosti u milijardama eura još nisu vraćene. Prema Bundesbanki, ukupna vrijednost krajem novembra bila je nešto ispod 12,3 milijarde maraka (oko 6,29 milijardi eura).

– Njemačka je jedna od šest zemalja u eurozoni koje neograničeno mogu da razmjenjuju nacionalne novčanice i kovanice – objasnio je Berman.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, građani takođe mogu da menjaju novčanice i kovanice svoje stare nacionalne valute u euro bez vremenskog ograničenja.

Najveći dio zaliha marke razmijenjen je u vrijeme uvođenja eura.

Novčanice u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka i kovani novac od oko 6,6 milijardi maraka još nisu vraćene.

– Kovanice njemačke marke imaju tendenciju da nestanu, neke od njih su vjerovatno zauvijek izgubljene. Novčanice pak imaju veću vrijednost, pa se zato i bolje čuvaju – rekao je Berman.

Kurs je nepromijenjen: jedan euro se može kupiti za 1,95583 njemačke marke, prenosi B92.

6yka.com, B92