web analytics
Članci

Zašto registarske tablice na autima u Bosni i Hercegovini nemaju skraćenice gradova kao u ostalim državama?

Da li ste se nekada upitali zašto je Bosna i Hercegovina jedina, ili jedna od jako rijetkih država u regionu, pa vjerovatno i Evropi, da nema skraćenice gradova na svojim auto tablicama?

Razlog nije nepoznat. U pitanju je sigurnosni aspekt. Čak ni nakon skoro 30 godina od kraja rata, Bosna i Hercegovina nije spremna na implementaciju toga.

Ovo su komentari sa jednog foruma:

Jok, kakvi, ništa ne dirati na tablicama. Zašto riskirati?Možda bi ovo mogli razmotriti nakon reforme policije i Ustava BiH, prije ovoga ništa. To je moje mišljenje.

“Što se tiče tablica – ne! Dovoljno sam putovao po BiH da sam mogao zaključiti da mi nikada nećemo biti spremni za to! Više volim “cijelo” auto nego “SA” na tablicama! Osim toga, sa ovim slovima smo unikatni – nigdje na planeti, ja mislim, da nema ove varijante i to samo sa ovih nekoliko slova koja se kod nas smiju koristiti!”

“Ove tablice su odlične, što bi ih mijenjali? Kome je stalo do oznake grada ima dosta prostora na zadnjem dijelu automobila a vala može i naprijed, sve ovisi koji dio vozila želi da mu se uništava. Još nisam zaboravio Mostar ’96, prednja i zadnja šajba + uka ulje na limariji. Šteta oko 2500 KM, neka, hvala, ove su odlične. Btw nemam ni logo osiguravajućeg društva na okviru tablica.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina je za vrijeme SFR Jugoslavije imala kratice gradova iz kojih auta dolaze. Tako su, npr., Banjalučani imali oznake BL, Tuzlaci TZ, Bijeljinci BN, Brčaci , Sarajlije SA, Mostarci MO, itd.