“Na svadbi su mi naručili pjesmu “Jasenovac i Gradiška stara”, nakon što sam odbio to pjevati izbio je skandal a gosti zamoljeni da izađu.”

Na prostoru Balkana je u toku rata i neposredno nakon rata bio čest slučaj da se na slavljima naručuju i pjevaju nacionalističke pjesme.

Godinama nakon ratnih zbivanja, takve pjesme su u značajnoj mjeri utihnule, ali ne potpuno. Nedavno nam je stigla jedna priča iz Hrvatske, od jednog pjevača koji se zadesio u neočekivano nezgodnoj situaciji na jednoj svadbi.

“Lijep pozdrav Vama i vašim pratiteljima. Nedavno sam doživio jednu neugodu koju bih podijelio sa vama, ali bih vas zamolio da zbog mog glazbenog pedigrea i glazbenog zanimanja podijelite ovu priču anonimno. Pjevao sam na jednoj svadbi u Hrvatskoj. Sve je bilo u redu do trenutka kada su tri, vidno pijana a po opisu bih rekao i opasna tipa došli kod mene da naruče pjesmu. Pjesma koja je bila naručena je “Jasenovac i Gradiška stara” od koje sam se sledio kada su mi ju spomenuli. Na moj odgovor da ne pjevam nacionalističke, ustaške i bilo koje druge pjesme koje pozivaju na ubojstva, mržnju, rastrojstva, počeli su da me vrijeđaju i nazivaju glupanom i ženskim spolovilom. Okrenuo sam se orkestru i pokazao im licem da nešto nije u redu. Došli su kod mene, gdje se su i oni također rekli da neće svirati tu pjesmu. Jedan od trojice neugodnih gostiju nam je rekao da ovdje nema Srba i da ne vidi problem da mi tu pjesmu sviramo i otpjevamo, na što sam mu odgovorio da to što možda nema Srba među gostima ne kvalificira tu pjesmu kao naš odabir. Ubrzo su nam došli u pomoć domaćini, koji su goste zamolili da izađu iz sale da bi popričali. Ne mogu vjerovati da u 21. vijeku netko može naručiti i slušati takvu bolest od pjesme! Uvijek sam pjevao i pjevat ću za ljubav, za emocije. Ponekad pjevam i u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i nikad nisam doživio neugodu, naprotiv, uvijek sam dočekan da se osjećam kao kod kuće. Između ostalog i zbog toga ne želim da me imenujete jer ne želim da zarađujem na populizmu, već na mom radu i na pjesmama od kojih pošteno zarađujem i živim. Ako me netko od vas tko čita a bio je na svadbi prepozna, molim vas nemojte me imenovati a razloge sam objasnio. Vama želim poslati poruku podrške, ljubavi i želim vam da nastavite raditi kao i do sada što to činite. Lijep pozdrav iz Hrvatske!”