web analytics
Članci

ČUVAR NACISTIČKOG LOGORA NA SUĐENJU: “Želim da se izvinim žrtvama tog pakla ludila i njihovim porodicama!”

Bivši čuvar nacističkog logora kome se sudi u Nemačkoj zbog saučesništva u ubistvima izvinio se danas žrtvama holokausta, istovremno rekavši da nije imao izbor kada je tamo raspoređen.

“Hoću danas da se izvinim onima koji su prošli kroz taj pakao ludila i njihovim bližnjim. Tako nešto nikad više ne sme da se dogodi”, rekao je 94-ogodišnji Bruno Dej u svom poslednjem iskazu tokom suđenja. Umro je u toku procesa čekanja presude.

Kroz iskaze svedoka shvatio je, kako je rekao, “ceo obim svireposti” dela počinjenih u logoru Štuthof na severu Poljske.

“Hoću da ponovim da se nikad nisam dobrovoljno prijavio da služim u SS-u ili u nekom koncentracionom logoru” i dodao da ne bi otišao tamo da je imao mogućnost to da izbegne.

Bruno Dej optužen je za saučesništvo u hiljadama ubistava dok je bio čuvar logora Štuthof koji se nalazi 40 kilometara od Gdanjska, između avgusta 1944. i aprila 1945. godine. To je jedan od prvih nacističkih logora izgradjenih van Nemačke.

Zapratite na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Prema tužilaštvu on je podržao užasna ubistva, posebno jevrejskih zatvorenika.

Njegov advokat Štefan Vaterkamp tražio je poništenje suđenja ili u najgorem slučaju uslovnu zatvorsku kaznu u skladu sa zakonima za maloletnike na osnovu kojih se njemu sudi jer je imao 17 godina za vreme tih događaja.

Treba uzeti u obzir činjenicu da služenje u koncentracionim logorima u to vreme nije smatrano zločinom, rekao je advokat.

Oko 65.000 ljudi umrlo je u Štuthofu, uglavnom Jevrejke iz baltičkih zemalja i Poljske.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Markus Scholz / POOL