web analytics
Članci

Ahmed Š: “Godinama sam upozoravao na odlazak mladih, pisali smo 100 projekata, sve je propalo. Došlo je vrijeme da i ja odem!” (FOTO)

U jednom nosim uspomene, sjećanja i malo sreće za put. U drugom, onom većem, nosim nadu za bolji svijet, za bolje sutra i za bolji život. Ovo je napisao Bugojanac Ahmed Škandrić kada je iz Bosne i Hercegovine krenuo za Njemačku u potrazi za boljim životom.

“U srcu nosim sve koje volim a koje ostavljam za sobom, sve one koji će u sjenkama noći dolaziti u moj san da mi kažu koliko im nedostajem i koliko mi nedostaju.

A nedostajanja su privilegija onih koji imaju koga da vole, koji imaju čemu da se vrate i koji imaju razlog da se bore.

Odlazim iz zemlje koja je obećala sve a ispunila ništa. Odlazim iz zemlje gdje je život patnja, gdje su tri obroka na dan luksuz, gdje siromašni sanjaju a bogati žive njihove snove.

Možda jednog dana obećanja postanu stvarnost, laži postanu istina, licemjeri postanu ljudi a naša Bosna postane ono što je oduvijek trebala biti. Možda se tog dana mnogi od nas vrate…”, napisao je Ahmed Škandrić na Facebook profilu.

Za portal Radiosarajevo.ba govorio je o razlozima odlaska.

“Završio sam fakultet u Zenici, socijalni pedagog. Tokom studija sam sa kolegama osnovao i Udruženje socijalnih pedagoga u Bosni i Hercegovini sa ciljem da pomognemo društvu, pisali smo 100 projekata ali nismo imali podršku.

Željeli smo otvoriti agenciju za posredovanje pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali ni tu nismo prošli”, priča nam Ahmed.

Kaže da je prije odlaska radio u Trećoj osnovnoj školi u Bugojnu kao pripravnik.

U trenutku dok smo razgovarali bio je na putu za Njemačku. Kaže da je godinama upozoravao na problem odlaska mladih iz BiH, a da je sada došao red i na njega da se zaputi u tom pravcu.