web analytics
Članci

OVO TREBA DA ZNATE. Suživot Bošnjaka i Srba u Drajčićima: Komšija najbolji rod! (VIDEO, FOTO)

Selo Drajčići nalazi se u srcu Sredačke župe. Živopisan predeo ostavlja bez daha. Stare kamene kuće svedoče o pečalbarima iz ovog kraja. Većina je prazna, ali i u onim oronulim – život još uvek nije zamro. Srbi i Bošnjaci neguju dobrosusedske odnose i dele istu muku – najbliži članovi porodice su daleko od rodnog kraja. Iako su pojedini mediji javili da su u ovom selu obijene srpske kuće, meštani i policija su to demantovali.

„Nikada nismo imale nikakav problem, niko u selu. Ni za vreme rata, nisam izbeglica, ovde sam,“ kaže Svetislavka Marković.

„Kako je ovo selo bilo veselo pre 50 godina – raj, a sada je kao džungla. Nemamo školu, nemamo ambulantu, ništa za život, živi se onako – od danas do sutra. Mladi će otići, ostaće stari, kuka ona meni, kukam ja njoj,“ rekla je Kadira Iljijazi.

Od nekadašnjih 300 Srba, prema rečima meštana, danas je u ovom selu oko osam srpskih porodica. Gde god da sada žive, zavičaj ne zaboravljaju, povremeno dolaze i sređuju svoja imanja.

„Kuću imam, kuća je propala. Ovo što trenutno radim, radim kod tašte, zapušila se kanalizacija, moramo da otvaramo, problem je malo veći pa da ga rešimo jednom za svagda,“ kaže Arsa Blagojević.

Mladi su se dali u potragu za nekim boljim životom, ali godišnji odmor rado provode u Drajčićima.

„Imam drugove u Švajcarskoj, dobri su, drugove imam i ovde. Svake godine dođem za raspust“, rekao je Selmin Ilijazi.

Pojedini mediji izvestili su tokom vikenda da su opljačkane srpske kuće u selu Drajčići, odnosno da su obijene i da su „polomljena ulazna vrata“.

Sredačka župa važi za miran kraj. Policija tvrdi da redovno obilazi sva sela i da je poslednji slučaj krađe zabeležen 2016. godine, a ne prethodnih dana, kako su preneli pojedini mediji.

Meštani Drajčića pamte i srećnija vremena, ali se ponose onim što polako svuda iščezava. Ovde još uvek važi krilatica – komšija je najbliži rod.

VIDEO:

(kossev.info)