web analytics
Članci

Kraj jedne ere! Ruši se hotel “Jugoslavija”. Nekada najveći i najluksuzniji hotel bivše države a i šire! (FOTO, VIDEO)

Beograd, grad bogate istorije i kulture, krije u sebi mnoga arhitektonska remek-dela. Jedno od njih, bez sumnje, jeste Hotel Jugoslavija. Ovaj monumentalni objekat, smešten uz obalu Dunava, više od pola veka predstavlja simbol luksuza, moći i istorijskih previranja. Njegova priča svedoči o usponima i padovima ne samo hotela, već i zemlje koja je nekada nosila njegovo ime.

Istorijski Pregled

Hotel Jugoslavija otvoren je 1969. godine kao najveći i najluksuzniji hotel u bivšoj SFRJ. Njegova izgradnja trajala je skoro dve decenije, a ideja o njegovom stvaranju proistekla je iz želje da Beograd dobije impozantni objekat koji će odražavati moć i prestiž tadašnje države. Dizajniran u brutalističkom stilu, hotel je postao arhitektonska ikona, sa svojim impresivnim betonskim strukturama, velikim staklenim površinama i prostorijama ispunjenim najfinijim materijalima tog vremena.

Zlatne Godine

Tokom 70-ih i 80-ih godina, hotel je bio domaćin mnogih državnih delegacija, međunarodnih zvezda i uglednih gostiju iz celog sveta. Njegova veličina, sa preko 800 soba, luksuznim apartmanima i prostranim kongresnim salama, učinila ga je mestom koje je privlačilo najuticajnije ljude tog vremena. Čuveni američki glumac Richard Burton, pa čak i lideri velikih sila poput Richarda Nixona i Leonida Brežnjeva, bili su gosti ovog hotela. Takođe, hotel je bio centralna tačka društvenih i kulturnih događaja u Beogradu, od gala večera do međunarodnih konferencija.

Decenije opadanja

Raspad Jugoslavije 1990-ih godina i sankcije koje su usledile teško su pogodile hotel. Usled ekonomske krize i političkih previranja, hotel je počeo da gubi sjaj. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, hotel je pretrpeo značajna oštećenja, ali je uspeo da opstane kao simbol neuništivosti.

Nakon rata, hotel je godinama bio zapušten, a mnogi planovi za njegovu rekonstrukciju i revitalizaciju su propali. Ipak, uprkos svom dotrajalom stanju, Jugoslavija je ostala sinonim za prošla vremena i postala svojevrsna atrakcija za ljubitelje istorije i arhitekture.

Kraj jedne ere

Krajem avgusta u Beogradu započele su pripreme za rušenje čuvenog hotela na obali Dunava. Hotel Jugoslavija, koji je projektovao arhitekta Lavoslav Horvat, otvoren je 1969. godine, a gradnja je, prema legendi, započela nakon što se etiopski car Haile Selasije požalio Josipu Brozu Titu da Beogradu nedostaje luksuzan smeštaj.

Hotel, koji je u početku trebalo da nosi ime glavnog grada, ipak je nazvan Jugoslavija, kako bi simbolizovao jedinstvo i moć tadašnje države. Bio je to najveći hotel u zemlji i šire, a njegova uloga nije bila samo pružanje smeštaja, već i demonstracija snage i prestiža nekadašnje Jugoslavije. Među slavnim gostima koji su odseli u hotelu nalaze se imena poput kraljice Elizabete II, Richarda Nixona, Jimmyja Cartera, Neila Armstronga i Tine Turner.

Dok ovaj kultni Titov hotel broji svoje poslednje dane, ispred njega ovih dana uklanja se i čuvena fontana. Jedino što će ostati kao podsetnik na njegovu slavnu prošlost jeste monumentalni luster, koji je zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda. Do 2010. godine, luster težak 14 tona bio je najveći na svetu, ukrašen sa 40.000 Swarovski kristala i 5.000 sijalica.

Kako je najavljeno, na mestu hotela Jugoslavija gradiće se ekskluzivni multifunkcionalni kompleks kompanije MV Investment, koji će obuhvatiti stambeni i poslovni prostor, kao i novi luksuzni hotel sa restoranima i brojnim dodatnim sadržajima. Rušenje se očekuje u decembru, 2024. godine.