web analytics
Članci

H. Klasić: “Ustaše i četnici su nonstop sarađivali i mnogo sporazuma potpisali! Draža Mihailović je tražio od Pavelića prolaz ka Austriji!”

Istoričar Hrvoje Klasić izjavio je na tribini „Tako se kalio zločin: Četnici u službi NDH“, održanoj u okviru Festivala alternative i levice (FALIŠ) u Šibeniku, da su ustaše i četnici tokom Drugog svetskog rata neprestano sarađivali, sklapajući brojne sporazume.

„Sporazuma između četnika i ustaša ima mnogo. Četnici su potpisivali te ugovore sa vlastima NDH, priznavali su vlast Ante Pavelića“, istakao je Klasić.

Dodao je da mu je „neverovatno“ da se četnici u Srbiji nazivaju antifašistima, napominjući da su tokom rata koristili metode genocida, etničkog čišćenja i represije. „Četnici nisu antiokupatorski ni oslobodilački pokret. Sukobi četnika sa Nemcima od 1941. do 1945. godine mogu se nabrojati na prste jedne ruke“, dodao je on.

Klasić je posebno istakao situaciju iz aprila 1945. kada je četnički komandant Draža Mihailović poslao svog izaslanika kod ustaškog poglavnika Ante Pavelića, tražeći slobodan prolaz prema Austriji, zajedničku borbu protiv partizana, kao i pomoć u hrani i lekovima. „Kao velikosrbin i srpski nacionalista, dolazite da pregovarate sa onim koji je počinio genocid nad vašim narodom!“, naglasio je Klasić.

Takođe je izrazio čuđenje što se neki branitelji u Hrvatskoj poistovećuju s ustašama, umesto sa partizanima, za koje kaže da su bili prvi pravi branitelji Hrvatske.

Klasić je zaključio da mržnja prema Jugoslaviji i komunistima i danas ujedinjuje simpatizere ustaša i četnika, dok je moderator tribine Daško Milinović dodao da su ustaše i četnici „dve bande koje su se našle da sarađuju“.

Pored dvanaestog po redu Festivala alternative i levice (FALIŠ), u Šibeniku se održava i druga po redu Akademija za teologiju i politiku.