web analytics
Članci

Fudbaleri SFR Jugoslavije su osvojili PET olimpijskih medalja, čak jedno ZLATO. (VIDEO)

Olimpijsko Zlato u Fudbalu: Jugoslavija 1960 – Priča Koja se ne Zaboravlja

Zvuči kao deo iz rubrike “verovali ili ne”, ali da, Jugoslavija je osvojila olimpijsko zlato u fudbalu! Ovaj neverovatan uspeh, koji se dogodio davne 1960. godine u Rimu, često pada u zaborav. Međutim, prašina vremena nije uspela da pokrije herojski podvig plejade fudbalskih asova poput Bore Kostića, Milana Galića, Duce Maravića, Fahrudina Jusufija i njihovih saigrača, koji su ušli u večnost osvajanjem zlatne medalje.

Više od šest decenija kasnije, vreme kada su superheroji poput Betmena i Supermena donosili mir na papiru, Jugoslavija je dobila svoje prave sportske superheroje. Ovi fudbalski velikani stigli su do vrha sveta iz skromnosti i inata.

1960. Godina: Događaji Koji su Obeležili Svet

Te 1960. godine, dok je Kamerun sticao nezavisnost od Francuske i Velike Britanije, Džoni Keš je održao jedan od najkontroverznijih koncerata u istoriji muzike u zatvoru Sent Kventin, a svet je ostao bez čuvenog francuskog pisca Alberta Kamija. U toj godini rođeni su sportske i kulturne ikone poput Maradone, Žarka Lauševića, Bajage, Tife, Željka Obradovića, Ayrtona Senne, Slavka Štimca i Lepe Brene. U isto vreme, SSSR je lansirao Sputnjik 4, Elvis Prisli je skinuo vojno odelo, a Beograd je dobio zlato – olimpijsko zlato.

Prvo Olimpijsko Zlato Jugoslavije u Ekipnim Sportovima

Olimpijski trijumf fudbalske reprezentacije Jugoslavije u Rimu 1960. godine bio je prvi takav uspeh u ekipnim sportovima za Jugoslaviju. Ovaj uspeh nije bio očekivan, i gotovo niko nije posvećivao pažnju pripremama reprezentacije koje su se održavale u Košutnjaku. Nedostatak pažnje izazvao je revolt kod fudbalera, što je pokrenulo inat i dovelo do najvećeg uspeha ikada.

Misterija Susreta sa Italijom

Jedan od najzagonetnijih trenutaka turnira dogodio se u meču protiv Italije, kada je o pobedniku odlučivao žreb. Priča kaže da je legendarni Mihailo Andrejević Andrejka iz šešira izvukao papir sa imenom Jugoslavije, čime je osigurao ulazak reprezentacije u finale. Italijani su kasnije postavljali pitanje – gde je taj misteriozni papir?

Put do Finala i Pobeda Nad Danskom

Na putu do finala, Jugoslavija je savladala Uniju Egipta i Sirije (6:1), Tursku (4:0), remizirala sa Bugarskom (3:3) i igrala nerešeno sa Italijom (1:1). U finalu, Jugoslavija je pobedila Dansku rezultatom 3:1, čime je postala olimpijski šampion.

Nasleđe Zlatne Generacije

Iako su osvojili zlato, reprezentativci Jugoslavije su bojkotovali medije po povratku u zemlju, setivši se kako su ih novinari potcenjivali. Njihov trijumf u Rimu, iako nedovoljno medijski ispraćen, ostaje upisan zlatnim slovima u istoriji jugoslovenskog sporta.

Sastav Reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim Igrama u Rimu 1960.

Golmani: Milutin Šoškić (Partizan), Blagoje Vidinić (Radnički Beograd)
Odbrana: Zvonko Bego (Hajduk Split), Vladimir Durković (Crvena zvezda), Fahrudin Jusufi (Partizan), Žarko Nikolić (Vojvodina), Novak Roganović (Vojvodina), Velimir Sombolac (Partizan), Ante Žanetić (Hajduk Split)
Sredina: Aleksandar Kozlina (Hajduk Split), Dušan Maravić (Crvena zvezda), Željko Matuš (Dinamo Zagreb), Željko Perušić (Dinamo Zagreb), Silvester Takač (Vojvodina)
Napad: Andrija Anković (Hajduk Split), Milan Galić (Partizan), Tomislav Knez (Borac Banja Luka), Borivoje Kostić (Crvena zvezda)