web analytics
Članci

Senad i Radenko iz Srebrenice pokrenuli zajednički biznis! “Nas nacionalne podjele ne zanimaju. Ili si dobar ili loš, nema treće!” (VIDEO, FOTO)

U Srebrenici, gradu poznatom po podjelama, Bošnjak Senad Jusić i Srbin Radenko Simić zajedno su započeli posao na svojoj i iznajmljenoj zemlji. Njihova priča o prijateljstvu i saradnji iznenadila je mnoge.

“Naše prijateljstvo datira još iz perioda kada su naši roditelji gajili komšijske odnose, pa smo i mi nastavili tradiciju. Družili smo se i održavali veze. Nakon nekoliko godina provedenih u Holandiji, vratio sam se u Srebrenicu i pokrenuo biznis sa malinama. Pošto sam invalid, trebala mi je podrška nekoga kome mogu vjerovati, pa sam odlučio da ja i moj komšija Radenko pokrenemo plantažu malina. Počeli smo sa jednim dunumom, pa smo povećali na sedam, a sada pokrivamo nekih 14 dunuma sa malinama” kaže Senad Jusić.

Mnogi se pitaju kako je moguće vjerovati nekome “s druge strane” nakon svega što se desilo u Srebrenici tokom rata. Senad ima dobar razlog za to.

“U Srebrenici sam 1995. godine sam ostao živ zahvaljujući jednom srpskom vojniku, rođaku porodice s kojom sarađujem i družim se. Ono što se u prošlosti desilo ne treba zaboraviti, ali ne treba koristiti za razdvajanja, već kao pouku. Srebrenica ne može opstati bez bošnjačkog i srpskog naroda. Ima mjesta za suživot, samo treba težiti da se život napravi boljim i ljepšim”, kaže Jusić.

“Izgubio sam dosta rodbine u Srebrenici. Moj otac je ubijen 1995. godine, zajedno sa mnogom familijom. Ipak, moramo se boriti da se ljudi vrate na svoje, a da nam politika bude sredstvo za bolji život” poručuje Jusić.

Radenko Simić naglašava da ne treba potencirati pitanje podjela, jer oni nisu jedini koji žive zajedno u tom gradu i sarađuju.

“Podjela je uvijek bilo, ali i mirenja. Uvijek se moralo živjeti zajedno, mi smo jedan narod, dosta sličan. Imali smo i prije rata dobre komšijske odnose, naši roditelji su također sarađivali, a ovo je sada samo nastavak prijateljskih odnosa. Pitanje rata nismo zaboravili, ali smo potisnuli, jer moramo živjeti i raditi. U ovom biznisu vidimo svoju svjetliju budućnost” kaže Radenko Simić.

Senad je zasnovao porodicu i ima dva sina koji žive u Holandiji. On se vratio u Srebrenicu i započeo veliki posao sa komšijom Radenkom.

“Nisam više obavezan da moram raditi i vratio sam se na svoje ognjište. Ovdje se uglavnom sade malinjaci od dunum do dva, rijetko je bilo većih od deset dunuma. Mi smo do sada uložili oko 20 hiljada maraka. Morali smo zemljište očistiti i vratiti ga u obradivu površinu. Naše nastojanje je da idemo od 15 do 20 dunuma malina. Što se tiče fizičkog posla, sve je palo na Radenka ili platimo nekog radnika da obavi što treba” navodi Senad.

Senad i Radenko danas uživaju u plodovima svog rada.

Priču su prenijeli Alen Avdić i RTVTK.

VIDEO: