web analytics
Članci

Znate li ko je Bato Veljković? Srbin iz Kruševca, koji je u ratu, braneći Sarajlije, izgubio život!

Jedan od ljudi u pravom smislu te riječi, bio je Dragoje Bato Veljković, koji je život izgubio braneći komšije u Aerodromskom naselju u Sarajevu. On bi sigurno pao u zaborav, ali to ne žele njegove radne kolege.

Bato je bio veliki čovjek. Bio je kosmopolita, nije ljude dijelio na ove i one, ali je nažalost, braneći komšije muslimane, izgubio svoj život.

Rođen je 1937. godine u Srbiji, u okolini Kruševca.Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/Bio je jedan od autora geološke karte SFRJ, a od 1963. godine je bio vezan za Sarajevo, gdje je radio u struci.

Pri granatiranju Aerodromskog naselja, Bato je bio uz Sarajlije i ohrabrivao ih je. Odbio je da učestvuje u ratu i nije htio biti ni u jednoj vojnoj ili paravojnoj formaciji.

Kada su naišle vojne trupe, stavili su ih sve u stroj i tražili lične karte od svakog ponaosob. Nakon što su uvidjeli njegovo ime i prezime, prozvali su ga “Alijinim Srbinom”, te ga postavili u stroj za strijeljanje

Dragoje je ostao uz svoje komšije i u dobru i u zlu, stradao je braneći svoje komšije Bošnjake jer nije htio da ih ostavi na milost i nemilost ratnog zbivanja.